Sari direct la conținut

Pericolul rusesc (de Sabina Fati)

Romania Libera

Decretul semnat de Vladimir Putin privind suspendarea aplicarii Tratatului privind Fortele Conventionale in Europa (CFE) este o provocare prin care Moscova atentioneaza Occidentul ca Rusia vrea sa-si reia locul si rolul de mare putere si ca are, la o adica, destule parghii de santaj.

Semnat in ultimele luni ale Uniunii Sovietice, documentul este o piesa din perioada Cortinei de Fier menita sa limiteze un razboi conventional la scara larga intre NATO si defunctul Tratat de la Varsovia.

In 1999, statele participante s-au intalnit la Istanbul pentru a adapta termenii intelegerii CFE la noile aranjamente de securitate, iar Moscova s-a angajat atunci sa-si retraga trupele din Georgia si Moldova. Aceasta conditie este insa inconfortabila pentru Rusia si a fost acceptata intr-un moment de slabiciune.

Incurajat de cresterea preturilor la petrol, care a revigorat economia ruseasca, Kremlinul nu se mai limiteaza sa critice „politicile SUA de dominatie globala”, ci trece direct la actiune, precum este anuntata retragere din Tratatul privind Fortele Conventionale in Europa.

Moscova a reusit prin contracte energetice facute cu state importante ale Uniunii Europene sa-si asigure nu doar consolidarea bugetului, ci mai cu seama refacerea statutului de mare putere.

La inceputul anului, cand Moscova a anuntat ca vrea sa abandoneze aranjamentele internationale referitoare la arme conventionale (CFE) si la rachetele cu raza scurta si medie de actiune (INF) din cauza preconizatului scut american ceho-polonez, ministrul german al Apararii si-a exprimat ingrijorarea ca acest proiect „submineaza stabilitatea Uniunii Europene”.

Rusia intentioneaza, de fapt, sa largeasca falia dintre „vechea” si „noua” Europa alimentand disputele, dezechilibrand si distorsionand peisajul politico-economic al continentului.

Tactica a mai fost folosita cu succes in 1983, pe vremea cand Vladimir Putin era tanar spion, iar KGB a lansat o serioasa campanie de dezinformare dupa instalarea rachetelor Pershings in Germania Federala, convingand multe organizatii pacifiste ca rachetele americane le-ar forta pe cele sovietice sa se indrepte asupra Occidentului.

Iesirea Rusiei din tratatul privind armele conventionale (CFE), dar si din cel care reglementeaza rachetele cu raza scurta si medie de actiune (INF) ar putea precede un Razboi Rece sub forma „light”, dupa cum se exprima politologii americani.

Abandonarea celor doua acorduri ar permite Moscovei, pe de o parte, sa-si refaca efectivele din zonele inghetate de conflict – Transnistria, Abhazia, Osetia de Sud – si, pe de alta, sa treaca la productia unei noi generatii de rachete, care ar putea stimula o noua cursa a inarmarilor.

Rusia nu este insa pregatita pentru o noua confruntare cu Occidentul:

productivitatea pe anul 2006 abia a atins-o pe cea din 1990, este improbabil sa aiba aliati in Europa si nu exista nici un fel de confruntari ideologice. Kremlinul ameninta Europa mai degraba pentru a-si satisface ambitiile economice si geopolitice, decat pentru a pregati un nou Razboi Rece, fie el si sub forma „light”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro