Sari direct la conținut

Perseidele isi fac aparitia in august; maximul curentului va fi in jur de 12 august

HotNews.ro
Perseidele pe 12 august, Foto: Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu"
Perseidele pe 12 august, Foto: Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu"

Perseidele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi intr-un an, isi fac aparitia in luna august. Maximul curentului va veni pe 12 august, la in jurul orei 16, ora Romaniei, anunta Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Pentru Perseide perioada de activitate este intre 17 iulie si 24 august. In aceasta perioada se pot observa, pe langa meteorii ce nu apartin unui curent (sporadici), si meteori ce par ca vin din constelatia Perseus.

Maximul curentului va veni pe 12 august, la in jurul orei 16, ora Romaniei. In aceasta perioada se vor observa cei mai multi meteori. Cum la noi atunci este zi, ramane sa obsevam in noaptea de dinainte (11 spre 12 august) si in cea de dupa maxim (12 spre 13 august).

Cea mai buna perioada de urmarire este dupa miezul noptii pana dimineata. Orice meteor al carui traiectorie inversa ajunge in constelatia Cassiopeia este o „perseida”.

Denumite dupa constelatia din care par ca vin, Perseidele reprezinta unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi intr-un an. Perseidele sunt cunoscute pentru ca este perioada concediilor si a vacantelor, perioada din an cand oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea.

Fenomenul de stea cazatoare este arhicunoscut, se arata pe site-ul Observatorului. Dara luminoasa de pe cer este lasata de o particula sub 1 mm diametru ce arde in atmosfera Pamantului, la frecarea cu aerul. Pentru o fractiune de secunda vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde in atmosfera se numeste meteoroid, iar pietroiul care cade pe Pamant se numeste meteorit.

Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, cand trece pe langa Soare, sublimeaza si praful cosmic prins in nucleul inghetat este eliberat in spatiu.

Pentru vedea meteori, cei interesati nu au nevoie de un instrument astronomic. Le trebuie ceva pe care sa stea intinsi, un sac de dormit sau un sezlong. Le mai trebuie imbracaminte groasa pentru ca noptile de august sunt destul de racoroase. Pentru a vedea cat mai multi meteori, este nevoie sa priveasca spre cer macar o ora.

Cei care doresc ca observatiile lor sa fie utile oamenilor de stiinta trebuie ca la fiecare meteor observat sa noteze: ora, minutul, secunda cand a aparut; locul de unde a venit (constelatia); stralucirea (magnitudinea) prin compararea lui cu stelele vecine. In acest caz, persoanele interesate sunt invitate sa ia legatura cu Societatea Astronomica Romana de Meteori (SARM).

Urmarind bolta cereasca, persoanele pasionate vor vedea stelele si Calea Lactee. Uneori, o dara luminoasa, ce va dura mai putin de o secunda, se va vedea printre stele. In vechime, parea ca una din stelele de pe cer a cazut, de aici venind numele de „stea cazatoare”. Insa stelele nu au cum sa cada, de fapt s-a observat o particula foarte mica, sub 1 mm diametru, ce a intrat in atmosfera Pamantului si la frecarea cu aerul a facut ca acesta sa emita lumina (ionizare).

Predictiile spun ca se vor vedea maximum 100 de meteori pe ora, in conditii ideale. In timpul maximului perseidelor se poate vedea cam un meteor pe minut.

Perseide nu pot fi comparate cu ploaia de stele. In timpul unei ploi de stele se pot observa cateva mii de meteori pe ora, acestea fiind foarte rare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro