Peste o treime din terenul arabil al planetei a disparut in ultimii 40 de ani
Cercetatorii sustin ca efectele eroziunii si poluarii au dus la disparitia unei treimi din terenul arabil al planetei doar in ultimii 40 de ani. In aceeasi perioada de timp, populatia globului a crescut considerabil, la fel si nevoia de hrana, iar consecintele ar putea sa fie dezastruoase, scrie The Guardian.
Un nou studiu a aratat ca aproape o treime din terenul adecvat pentru productia de hrana de inalta calitate a disparut in ultimele decenii din cauza accelerarii unor procese naturale de distrugere a solului, precum eroziunea. Cercetatorii de la Centrul Grantham pentru un Viitor Sustenabil, din cadrul Universitatii Sheffield, sustin ca pierderea terenului arabil este catastrofica, iar tendinta este ca procesul sa devina unul irecuperabil, daca nu se fac schimbari majore in agricultura.
Ararea continua a terenurilor, combinata cu utilizarea din plin a ingrasamantului artificial au dus la majorarea ratei de eroziune a solului. Astfel, solul a ajuns sa se degradeze de 100% mai repede decat se formeaza.
Disparitia terenului arabil este dublata de o alta problema, cresterea nevoii de hrana a planetei. Se estimeaza ca Pamantul trebuie sa produca cu 50% mai multa hrana pana in 2050, atunci cand populatia planetei va ajunge la 9 miliarde de oameni.