Sari direct la conținut

Pietele financiare saluta victoria fara apel a conservatorilor condusi de David Cameron

HotNews.ro

Pietele financiare au salutat vineri victoria fara apel a conservatorilor condusi de David Cameron in alegerile britanice, mizand pe continuarea politicilor de austeritate si pro-companiilor, dar ignorand pentru moment perspectiva unui referendum privind apartenenta la Uniunea Europeana, scrie AFP.

Indicele FTSE-100 al principalelor valori pe bursa londoneza crestea cu 1,61% in jurul orei 07,55 GMT, la 6.997,69 puncte.

Investitorii erau ingrijorati mai degraba de un rezultat incert, cu perspectiva unei perioade lungi de negocieri.

Cotatia actiunilor grupului de energie Centrica crestea cu 6,80%, profitand de victoria conservatorilor: laburistii promisesera sa inghete pretul gazelor si electricitatii pana in 2017, in cazul unei victorii.

„Lira s-a apreciat si ea in perspectiva a cinci ani de guvernare pro-companii”, arata analistii de la Accendo.

Astfel, moneda britanica a crescut pana la 1,5523 dolari vineri, la ora 04,30 GMT fata de 1,5262 dolari joi la 21,00 GMT.

Un referendum care ingrijoreaza

David Cameron a promis continuarea politicii actuale in cazul in care va fi reales, cu mai multa austeritate in incercarea de a asana finantele publice, chiar daca nu a detaliat de unde vor proveni economiile.

Aceste rezultate vin intr-o conjunctura favorabila pentru economia britanica: cresterea a fost de 2,8% anul trecut si ramane dinamica, in ciuda unei incetiniri in primul trimestru.

Somajul a scazut si inflatia zero favorizeaza achizitia de locuinte.

„Companiile ar trebui sa fie satisfacute de ansamblul rezultatului, in conditiile in care conservatorii sunt considerati mai pro-intreprinderi decat alte partide”, noteaza Howard Archer, economist la IHS Global Insight.

Pe termen lung, victoria conservatorilor este insotita insa de o ingrijorare majora a mediului economica: organizarea unui referendum asupra aderarii la UE pana la finele lui 2017.

„Cea mai mare ingrijorare pentru piete in acesti doi ani va fi perspectiva unui referendum asupra UE promis de David Cameron”, a subliniat Alan Clarke, economist la Scotiabank.

Companiile, a caror activitate depinde mult de schimburile cu restul Europei, sunt in majoritatea lor favorabile mentinerii in UE si se tem de o perioada de incertitudine in apropierea acestui scrutin, a carui data exacta nu a fost inca fixata.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro