PNL si PD, o Alianta intre egali
Rezultatele obtinute de PNL si PD individual – cate noua capitale de judet -, victoria in alte municipii si orase importante trebuie contabilizate de acum incolo in contul Aliantei D.A., care si-a atins si obiectivele in Bucuresti si Cluj. Se poate spune ca Alianta este castigatorul alegerilor locale? Analistii dau un raspuns pozitiv, dar relativ.
“Alianta a progresat in mod evident in raport cu PSD. Este o victorie de etapa, concretizata in special prin numarul mai mare de consilieri si de primari“, spune Cristian Parvulescu. „In primul rand, se poate spune ca a pierdut PSD. In al doilea rand, este clar ca Alianta a venit in apropierea PSD si ca s-a echilibrat scena politica“, este de parere Stelian Tanase.
Ce greseli care sa compromita rezultatul obtinut ar putea sa faca Alianta aflam tot de la cei doi analisti. „Daca nu va exista o comunicare buna cu societatea civila, presa sau mediul de afaceri, pericolul de compromitere va fi mare. Alianta nu trebuie sa considere ca, odata stabilit rezultatul de la urne, nu mai trebuie sa comunice cu segmentele care au sustinut-o.
O lipsa de comunicare tip PSD va fi urgent taxata.
De asemenea, trebuie urgent remediate frictiunile din teritoriu. Asa cum se inteleg cei de la varful Aliantei, asa trebuie sa se inteleaga toti, pana la ultima filiala“ (Cristian Parvulescu). „Cearta in Alianta si eventuale rezultate slabe in administratie ar putea compromite rezultatele“ (Stelian Tanase).
Privind „harta“ succeselor Aliantei, observam ca PNL sta foarte bine in Moldova, in timp ce PD a triumfat in Ardeal. Explicatiile sunt simple. „In cazul PNL, putem spune ca este vorba de o competenta organizatorica mai mare in Moldova, teritoriul senatorului Flutur, cel care a coordonat campania locala a liberalilor.
In acelasi timp, in Moldova, PSD a ignorat PNL si s-a ocupat doar de dezmembrarea PD. In unele parti a reusit. Asa se explica de ce PNL e mai tare in Moldova. In Ardeal, organizatiile PD au rezistat atacurilor, au fost mult mai solide si de aici rezultatul mai bun“, spune Cristian Parvulescu. Acum, in Alianta, raportul nu mai este de 2 la 1 pentru PNL.
Analistii considera ca frecusuri la negocieri vor fi inerente („toate partidele au probleme la alcatuirea listelor“), dar considera ca textul ferm al protocolului va bara orice disensiune majora.
La protocol „nu se va umbla“, a precizat clar, Calin Popescu Tariceanu, vicelider al PNL.