Sari direct la conținut

Premierul Greciei salută acceptul SUA de a vinde Atenei avioane F-35

HotNews.ro
Avioane F-35 și F-16, Foto: Jakub Porzycki / AFP / Profimedia
Avioane F-35 și F-16, Foto: Jakub Porzycki / AFP / Profimedia

Premierul elen Kyriakos Mitsotakis a salutat sâmbătă unda verde de la Washington pentru vânzarea de avioane de luptă F-35 către Grecia, o decizie a guvernului american care a anunţat şi vânzarea de avioane de luptă F-16 Turciei vecine, informează AFP.

„Astăzi este o zi importantă pentru apărarea noastră naţională şi pentru diplomaţia elenă”, „Grecia este oficial pe cale să achiziţioneze până la 40 de avioane de luptă F-35 de ultimă generaţie”, a anunţat Kyriakos Mitsotakis într-un comunicat de presă, conform Agerpres.

Prim-ministrul grec a menţionat că a primit o scrisoare de la secretarul de stat american Antony Blinken pe acest subiect care dovedeşte „profunzimea strategică a relaţiilor eleno-americane”.

În urma ratificării de către Ankara săptămâna aceasta a aderării Suediei la NATO, Departamentul de Stat al SUA a notificat oficial Congresul despre vânzarea către Grecia şi Turcia, aşa cum prevede legea SUA, a unor avioane de luptă, punând capăt unor negocieri îndelungate.

Ce mai primeşte Grecia pe lângă avioanele F-35

Pe lângă F-35, Grecia primeşte un număr foarte mare de echipamente care întăresc decisiv cele trei ramuri ale forţelor armate, precum şi paza de coastă greacă, a subliniat Kyriakos Mitsotakis.

Printre acestea se numără fregate, avioane de transport C-130, tancuri şi vehicule blindate, dar şi multe alte echipamente de apărare, potrivit premierului.

Valoarea totală a contractului este de 8,6 miliarde de dolari.

Grecia a căutat de multă vreme să cumpere avioane F-35 mai avansate din Statele Unite, ca parte a politicii sale de apărare împotriva Turciei vecine cu care întreţine adesea relaţii tensionate.

Atena contestase cu fermitate posibila vânzare a avioanelor de luptă americane F-16 către Ankara din cauza disputelor teritoriale de lungă durată cu Turcia în regiunea Mediteranei de est, bogată în resurse energetice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro