Sari direct la conținut

Presa despre majorarea dobanzii de catre BNR

HotNews.ro

Cresterea inflatiei a obligat BNR sa ridice dobanda de referinta la e referinta la 7,5%, scrie Ziarul Financiar.

Analistii sustin insa ca pentru a lupta cu inflatia dobanda trebuie majorata la 8%, afirma Cotidianul.

Romania Libera considera ca decizia a fost justificata de cresterea salariilor si de rentabilitatea scazuta a agriculturii.

Efectul deciziei BNR va fi cresterea dobanzilor in lei, sustine EvZ . Cresterea acestora se va face simtita doar in 2008, asigura Bussines Standard.

BNR intervine pe piata

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis astazi, in ultima sedinta a acestui an, majorarea dobanzii de referinta la 7,5%, miscare surprinzatoare prin amplitudinea ei.

Revenirea inflatiei pe un trend de crestere si deficitul mare de cont curent au pus BNR in situatia de a majora dobanda de la 7% la 7,5%. Aceasta este prima majorare a dobanzii pe care o opereaza BNR din iunie 2006. Dupa mai multe luni in care se parea ca inflatia era tinuta sub control, lunile august si septembrie au adus o rabufnire a preturilor din cauza secetei.

BNR a mai decis dupa noua ore de discutii ca este mai bine sa majoreze dobanda, ceea ce va favoriza castiguri mai mari pe piata monetara, in special pentru straini.

BNR a mai decis ieri sa mentina nivelul actual al; ratelor rezervelor minime obligatorii la lei si valuta. Aceste rate sunt mari pentru ca sunt folosite ca instrument de politica monetara pentru a tine lichiditatea sub control de frica inflatiei.

Ziarul Financiar

indicele corect: 8 procente

Florian Libocor spune ca dobinda de politica monetara corespunzatoare actualului nivel al inflatiei ar trebui sa fie de 8%. El a aratat ca, in prima parte a anului, dobinda BNR a coborit cu 175 de puncte de baza (1,75%), banca centrala argumentind ca reduce rata in corelatie cu scaderea inflatiei.

In privinta deficitului de cont curent, o problema din ce in ce mai stringenta a Romaniei, BRD vede o crestere pina la 18% din Produsul Intern Brut la nivelul anului 2010. In ultimul raport asupra inflatiei, din luna august, BNR a revizuit in crestere cu 0,2 puncte prognoza de inflatie pentru 2007, de la 3,7 la 3,9%, si in scadere cu 0,5 puncte prognoza de inflatie pentru 2008, de la 4,2 la 3,7%.

Cotidianul

Cauze

Motivele care duc la schimbarea prognozei privind inflatia sunt: performantele slabe din agricultura ce au dus la cresterea pretului alimentelor, cresterea salariilor, proiectata crestere a cheltuielilor bugetare in ultima parte a anului, precum si incertitudinile legate de evolutia cursului de schimb.

Consiliul de Administratie al BNR atrage atentia asupra riscurilor legate de o crestere a veniturilor insuficient sustinuta de sporuri de productivitate, majorarea cheltuielilor bugetare in perioada electorala si incertitudinile legate de atitudinea investitorilor fata de pietele emergente.

Romania Libera

Efecte

Efectele acestei decizii vor fi de marire a dobanzilor la depozitele si creditele in lei. In plus, decizia BNR va avea ca efect si aprecierea monedei nationale. Aceasta deoarece dobanzile mai mari pentru lei vor functiona ca un magnet pentru investitorii speculatori.

EvZ

Decizia BNR va scumpi creditele abia din 2008

In aceasta situatie, leul va continua tendinta de apreciere in raport cu moneda unica, iar presiunea exercitata pe deficitul de cont curent, estimat sa aiba o pondere de 14% in produsul intern brut in acest an, va fi masiva.

De altfel, anticipatiile pietei privind majorarea dobanzii au adus o intarire a monedei nationale pana la pragul de 3,3360 lei/euro, de la nivelul raportat cu o zi inainte, de 3,3433 lei /euro.

“Majorarea dobanzii-cheie nu ar trebui sa genereze o apreciere masiva a cursului de schimb”, puncteaza Ionut Dumitru, sef departament Cercetare Macroeconomica Raiffeisen Bank, insa analistul- sef al BRD, Florian Libocor, considera ca moneda nationala ar putea inregistra in perioada urmatoare o tendinta de apreciere fata de euro, astfel incat, spre finalul acestui an, sa asistam la un

curs de 3,20 lei/euro. Efectul deciziei BNR se va propaga in piata, in dobanzile practicate de bancile comerciale, cel mai devreme la finele anului in curs.

“Modificarea dobanzii de politica monetara a BNR va produce efecte in piata, atat in privinta dobanzilor la credite, cat si a celor la depozite, dar nu imediat sau de aceeasi amploare, ci in functie de politica fiecarei banci”, a precizat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea.

Analistul ABN Amro ia in calcul o majorare cu pana la 0,25 puncte procentuale a dobanzilor practicate de bancile comerciale.

Majorarea dobanzii-cheie constituie o miscare total opusa deciziilor luate in prima parte a anului, cand BNR a procedat la diminuarea in patru sedinte consecutive a dobanzii-cheie, de la 8,75% la 7%, decizia fiind contrara si hotararilor luate saptamana aceasta de bancile centrale din regiune.

Cehia, Ungaria si Polonia au confirmat asteptarile analistilor, mentinand dobanda la 3,25%, 7,5%, respectiv 4,75%, in timp ce Serbia a redus, in mod surprinzator, dobanda cu 0,25 puncte procentuale, pana la 9,5%.

Ieri era asteptata si decizia Rezervei Federale a SUA, analistii mizand pe o diminuare a acesteia, de la nivelul de 4,75%. Saptamana viitoare, atentia pietei financiare va fi focusata pe decizia Bancii Centrale Europene, nivelul actual al dobanzii fiind de 4%.

De vreme ce obiectivul Bancii Centrale a devenit mai dificil de atins, BNR nu a procedat la o relaxare a tabloului de politica monetara pentru acest an, astfel ca rezervele minime in valuta si lei au fost mentinute la acelasi nivel.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro