Sari direct la conținut

Presa rusa despre retragerea Moscovei din tratatul militar CFE: Decret cu efect intarziat

HotNews.ro

Comentand decizia presedintelui Vladimir Putin de a retrage Rusia din Tratatul privind limitarea fortelor conventionale din Europa (CFE), cotidianul Kommersant estima ca acest demers poate deveni primul pas al Moscova spre o revizuire a repartizarii politico-militare formata in lume in ultimii 15 ani.

Potrivit sursei, decretul a fost aprobat (posibil chiar avizat) de Putin inca de acum o luna, imediat dupa esecul conferintei extraordinare de la Viena consacrata CFE.

Anuntul a fost amanat pentru a nu umbri intrevederea lui Putin cu presedintele SUA, George Bush, din primele zile ale lunii. Retragandu-se din tratat, nota ziarul mentionat, Moscova mizeaza pe o consolidare a unuia din principalele atuuri ale sale in disputa cu SUA privind scutul antiracheta – teama vest-europenilor de o noua escaladare a confruntarii ruso-americane.

Un atu care ar putea ajuta Rusia in viitorul marele joc al Rusiei cu SUA legat de scut.

Bazele din Romania si Bulgaria

Pe de alta parte, Moscova este nemultumita ca odata cu extinderea NATO spre Est, Alianta a depasit substatial limitele impuse de CFE la numarul de armament, dar si ca SUA intentioneaza sa deplaseze „importante forte de lupta” la noile lor baze din Romania si Bulgaria.

De unde reiese ca Rusia este deranjata nu doar de refuzul Occidentul de a ratifica varianta adaptata a CFE, dar si de repartizarea politico-militara structurata in Europa si in lume in ultimul deceniu si jumatate. Daca e asa, estima Kommersant, este posibil ca Moscova sa demareze un proces de revizuire a multelor ei acorduri incheiate cu Occidentul in sfera militara in aceasta perioada.

Ce inseamna gestul Rusiei?

Potrivit generalului Evgheni Bujinski, din cadrul Ministerului rus al apararii, asta inseamna ca, pe viitor, Rusia nu-si va mai informa partenerii despre deplasarea unitatilor sale militare si a tehnicii de lupta in zona europeana a tarii si nu va mai accepta inspectii militare straine.

Fara indoiala, acest lucru nu va spori increderea intre semnatarii CFE, dar expertii citati de Nezavisimaia gazeta sustin ca Rusia a fost obligata la acest pas. Altfel, Rusia nu poate determina NATO sa tina cont de interesele de securitate ale Rusiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro