Presedintele CSM cere ca magistratii anchetati pentru coruptie sa fie suspendati din functia de conducere si cei cu rude cercetate penal sa nu mai judece cauze penale. Plenul CSM a respins propunerea
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horatius Dumbrava, a propus ca judecatorii si procurorii urmariti penal pentru coruptie sa fie suspendati din functie pe durata anchetei si judecatorii a caror rude sunt urmarite penal de catre un parchet sa nu mai poata judeca dosarele penale ale acelui parchet. Propunerea a fost dezbatuta marti in Plenul Consiliului si a fost respinsa cu majoritate de voturi.
Propunerea lui Dumbrava a venit dupa ce marti, CSM a decis sa respinga contestatia Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) prin care se solicita ca judecatoarea Viorica Costiniu, al carui sot Florin Costiniu este trimis in judecata de procurorii DNA, sa se abtina de la judecarea cauzelor instrumentate de DNA.
Presedintele CSM, Horatius Dumbrava a propus ca ordinea de zi de miercuri a sedintei de Plen a Consiliului sa fie suplimentata cu o propunere de sesizare a Ministerului Justitiei in vederea promovarii unor modificari ale dispozitiilor legale cu privire la incompatibilitati, noteaza Infocsm.ro.
Concret, propunerea presedintelui CSM vizeaza incompatibilitati in doua situatii:
- introducerea unui nou caz de incompatibilitate in normele procedurale sau in Legea 303/2004 a judecatorului de a participa la solutionarea cauzelor penale ca urmare a sesizarii unei unitati de parchet, judecator al carui sot sau ruda apropiata, pana la gradul IV, a fost trimis in judecata sau in cazul caruia s-a pus in miscare actiunea penala de catre acea unitate de parchet;
- suspendarea din functia de conducere a judecatorului sau procurorului fata de care s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru infractiuni de coruptie sau conexe infractiunilor de coruptie pana la finalizarea anchetei penale.
„Propun ca acest punct sa fie analizat si sa existe o dezbatere, prin solicitarea opiniilor instantelor si parchetelor din tara, prin sesizarea Comisiei 1 a CSM – Independenta justitiei si cooperare interinstitutionala”, afirma Dumbrava in urma cu cateva minute, in sustinerea propunerii sale.
Propunerea lui Dumbrava a venit dupa ce marti, CSM a decis sa respinga contestatia Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) prin care se solicita ca judecatoarea Viorica Costiniu, al carui sot Florin Costiniu este trimis in judecata de procurorii DNA, sa se abtina de la judecarea cauzelor instrumentate de DNA.
Dezbateri aprinse in sedinta de plen a CSM
Plenul Consiliului a acceptat suplimentarea ordinii de zi, a dezbatut indelung propunerea si, intr-un final, a respins-o cu majoritate de voturi.
Propunerea lui Dumbrava a starnit o intreaga dezbatere in sedinta de Plen a CSM, unii membri sustinand oportunitatea proiectului, in timp ce altii s-au declarat impotriva sa.
Mai jos, cateva puncte de vedere prezentate in cadrul dezbaterilor si publicate de site-ul Infocsm.ro.
Mona Pivniceru: „Propunerea de azi apartine materialului de marti al Directiei Nationale Anticoruptie”
„Ieri, cand am votat propunerea DNA, am spus sa o separam in doua: unu, o chestiune administrativa privind incompatibilitatea, si doi, propunerea DNA de modificare a legii si instituirea unui nou caz de incompatibilitate. Propunerea de azi nu apartine domnului Horatius Dumbrava, ci apartine materialului de ieri al Directiei Nationale Anticoruptie. CSM s-a pronuntat ieri in bloc, deci si cu privire la respingerea propunerii de instituire a unui nou caz de incompatibilitate. Nu e prima data cand se suplimenteaza ordinea de zi cu chestiuni asupra carora ne-am pronuntat deja”, a declarat in sedinta de plen Mona Pivniceru, judecator si membru CSM.
Cristi Danilet: „Trebuie luptat ca pedepsele pentru coruptie sa creasca”
Cristi Danilet
Foto: Agerpres
„Eu nu mi-am dat seama cum au votat colegii ieri, eu am votat pentru admiterea propunerii DNA. Nimic nu ne impiedica sa reluam votul azi. Eu as mai face astazi o propunere, dar nu am supus-o aprobarii prealabile: trebuie luptat ca pedepsele pentru coruptie sa creasca pentru judecatori si procurori si sa fie eliminata posibilitatea suspendarii pedepsei”, a fost de parere judecatorul Cristi Danilet.
George Balan: „Punctul doi al propunerii cred ca este caduc”
„Nu am gasit ieri o majoritate ca sa transam problema. Punctul doi al propunerii (n.r – suspendarea din functia de conducere) cred ca este caduc. Fac aceasta precizare pentru ca in noul cod (n.r. – de anul viitor) nu mai avem faza de urmarire penala”, a sustinut procurorul George Balan, vicepresedinte al CSM.
Mircea Aron: „Ieri am votat pentru inadmisibilitate”
„Eu am votat ieri pentru inadmisibilitate. A fost o chestiune tehnica, nici nu am trecut de exceptie, nu am ajuns pe fond. In procedura penala, uitati-va care sunt partile, care e ratiunea incompatibilitatilor si care e pozitia parchetului, daca e parte sau nu”, a spus judecatorul Mircea Aron.
Georgiana Iorgulescu „Ieri am votat contra propunerii DNA”
Georgiana Iorgulescu
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
„Eu am votat ieri contra propunerii DNA. Avem de-a face cu un soi de fariseism, din randul nostru pleaca informatii catre presa legate de deliberare. Ar trebui sa nu avem dubla masura. Ieri, buletinul de vot a fost prost intocmit si astfel s-a respins in integralitate cererea DNA. Nu este etic sa reluam un vot dat ieri”, a declarat in plen Georgiana Iorgulescu, membru CSM din partea societatii civile.
„Inseamna ca am avut dreptate cu suplimentarea ordinii de zi. Din ce inteleg, sunteti de acord ca in Comisia 1 sa se discute aceasta chestiune”, a precizat presedintele CSM, Horatius Dumbrava.
CSM a decis marti ca judecatoarea Viorica Costiniu poate sa judece dosarele DNA
Viorica Costiniu
Foto: Agerpres
Propunerea lui Dumbrava a venit dupa ce marti, CSM a decis sa respinga contestatia Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) prin care se solicita ca judecatoarea Viorica Costiniu, al carui sot Florin Costiniu este trimis in judecata de procurorii DNA, sa se abtina de la judecarea cauzelor instrumentate de DNA.
DNA si procurorul-sef Daniel Morar cerea ca CSM sa transeze problema incompatibilitatilor in orice alte cazuri similare.
Conform contestatiei formulate de catre Directia Nationala Anticoruptie, impartialitatea judecatoarei Viorica Costiniu a fost afectata in toate cazurile instrumentate de DNA.
In contestatia formulata, DNA se declara nemultumita de hotararea din 13 septembrie a Sectiei de judecatori a CSM, care nu si-a insusit propunerile Inspectiei judiciare privind oportunitatea reglementarii unui nou caz de incompatibilitate in acest sens.
„Solicitam Consiliului Superior al Magistraturii, in calitate de garant al independentei justitiei, sa ia masuri pentru rezolvarea si evitarea aparitiei situatiilor de „impartialitate obiectiva” intrucat aparenta ca magistratul nu va fi deplin impartial afecteaza prestigiul justitiei. Lipsa unei reglementari clare vulnerabilizeaza statutul judecatorilor si procurorilor, iar Consiliul Superior al Magistraturii, corespunzator statutului sau, nu poate sa ramana doar un observator al insuficientei reglementarilor, cand la indemana sa sunt cel putin doua instrumente, si anume modificarea Regulamentului de ordine interioara a instantelor ori sesizarea ministrului justitiei asupra necesitatii initierii sau modificarii unor acte normative”, se argumenteaza in contestatia semnata de procurorul-sef al DNA, Daniel Morar.
Mona Pivniceru: CSM nu poate inlocui de plano un judecator
Mona Pivniceru
Foto: Agerpres
In cadrul dezbaterilor, judecatoarea Mona Pivniceru, membru al CSM, a sustinut ca CSM nu are nicio modalitate juridica de a inlocui de plano un judecator de la judecarea cauzelor instrumentate de DNA, din doua considerente: „Pe de o parte, Consiliul Superior al Magistraturii nu este legiuitor pentru a stabili o incompatibilitate generala neprevazuta de lege, iar, pe de alta parte, DNA are la dispozitie institutia recuzarii, pe care insa nu a folosit-o niciodata”.
In completare, Georgiana Iorgulescu, membru al CSM, a completat: „In conditiile in care nu se face dovada unei lipse de impartialitate efective, CSM se afla in situatia opusa cererii DNA, avand obligatia de a apara magistratii impotriva unor suspiciuni nejustificate”.
La randul lui, judecatorul Mircea Aron, membru al CSM, a sustinut insa ca acest caz nu poate fi discutat pe fond, intrucat contestatia DNA e inadmisibila: „Calitatea procesuala se stabileste in functie de obiectul cererii, iar pentru ca cererea se refera la cariera unui magistrat, trebuie facuta de acesta in nume propriu”, a aratat Mircea Aron.
Contestatia DNA a fost respinsa de Plenul CSM cu noua voturi la sapte
Potrivit romanialibera.ro, „Grupul asa-zisilor ‘reformisti’ din CSM, format din Cristian Danilet (judecator), Adrian Neacsu (judecator), Codruta Kovesi (procurorul general al Romaniei), Bogdan Licu (procuror), Florica Gavadia (procuror), Gratiana Isac si Oana Haineala (procurori), a votat pentru ca judecatorii cu rude arestate pentru coruptie sa nu judece dosare ale DNA. Dintre cei considerati reformatori au lipsit de la sedintele de ieri ale CSM judecatorii Horatiu Dumbrava (presedintele CSM) si Alexandru Serban. Daca ar fi votat, cererea DNA ar fi avut castig de cauza”.
Impotriva solicitarii DNA, mai scrie sursa citata, au votat Mona Pivniceru (judecator la Inalta Curte, fosta presedinta a Asociatiei Magistratilor din Romania, alaturi de Viorica Costiniu, cu care este prietena), Mircea Aron (judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie), Cristina Labus (judecator), Alina Nicoleta Ghica, Adriana Iorgulescu si Corina Dumitrescu (reprezentantele societatii civile), George Balan, seful Sectiei de procurori, Badea Marius Tudose (procuror)”.