Primaria Bucuresti rectifica bugetul in minus cu 178 mil lei. Se taie bani de la spitale, invatamant, mediu, dar cresc cheltuielile de personal
Consiliul General al Municipiului Bucuresti a rectificat in minus bugetul Primariei Capitalei cu aproximativ 178 milioane lei (circa 40 mil euro), dupa ce primaria nu a reusit sa incaseze veniturile pe care le estimase initial, respectiv 3,7 miliarde lei. Subventiile la RADET si RATB nu vor fi afectate de rectificare.
In cadrul acestei rectificari, s-au alocat in plus 14,5 milioane de euro pentru cheltuielile de personal al Primariei Bucuresti.
CGMB a mai acordat in plus 50 de milioane de lei la Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement.
Vicepreimarul Capitalei Dan Darabont nu a putut sa explice de ce a fost nevoie sa se aloce aceasta suma catre ALPAB in detrimentul Administratiei Spitalelor, spre exemplu, si nici nu a putut preciza ce investitii se vor face.
Mentionam ca o serie de achizitiile facute de ALPAB in ultimii ani au fost controversate, institutia achizitionand, spre exemplu, chioscuri de 37.000 de euro bucata sau celebrele ceasuri aurite.
UPDATE Victor Ponta: Evident ca vom ajuta Primaria Capitalei
Premierul Victor Ponta a declarat ca guvernul va ajuta primaria Capitalei si va plati cei 40 de milioane de euro pentru National Arena, dar acestia nu au fost prevazuti in bugetul pentru acest an.
„Sigur ca o sa-i dam, in masura in care ii avem prevazuti in buget. Anul acesta nu am avut nimic prevazut in buget”, a spus Ponta, comentand insa ca „daca nu se ocupa Videanu ieseam mult mai ieftin, acum trebuie sa platim consultanta lui Videanu”.
„Evident ca vom ajuta primaria capitalei si vom plati acesti bani”, a mai spus el.
Banii au fost luati de la:
- 28 mil lei de la spitale
- 38 mil lei de la invatamant
- 8 mil de lei de la mediu
- 30 mil lei de la autoritati publice locale
- 20 mil lei de la investitii RADET
- 43 mil lei de la RATB
Potrivit Primariei Capitalei, marirea cheltuielilor de personal cu 14.5 milioane lei fata de bugetul aprobat initial (aprilie 2012) are urmatoarele cauze:
– Ministerul Finantelor Publice a aprobat in martie 2012 finantarea salariilor angajatilor Municipiului Bucuresti doar pentru 10,5 luni din cele 12 ale anului in curs.
– finantarea diferentei reprezentand reintregirea salariilor(recuperarea reducerilor salariale din anii precedenti);
Municipalitatea sustine ca marirea cheltuielilor nu se datoreaza cresterii numarului de angajati ai Municipiului Bucuresti. Numarul angajatilor a scazut cu 342 salariati, de la 13.157 la 01 ianuarie 2012 pana la 12.815 la 31 octombrie 2012.
Principala cauza a incasarillor scazute sunt, potrivit unui raport aflat pe site-ul Primariei:
- Guvernul nu a platit cele 40 de mil de euro pentru lucrarile de la National Arena
- Nu s-au incasat sumele prevazute din impozitul pe venit
- Nu s-au putut vinde cabinetele medicale
- Nu s-au incasat amenzile date de Politia Locala
- Nu s-au recuperat banii de la proprietari alocati pentru consolidarea cladirilor incadrate in clasa I de risc seismic
Potrivit acestui raport, in cazul in care Guvernul nu va plati datoriile pe care le are catre Primarie, pana la sfarsitul anului, ar putea fi necesara o noua rectificare bugetara negativa. „Veniturile previzionate de incasat pana la sfarsitul anului 2012 sunt de 570 milioane lei. Ele se adauga veniturilor incasate efectiv de 2,8 miliarde lei pana pe 31 octombrie 2012”, se arata in raport. Initial, in bugetul aprobat la inceputul anului s-au prevazut incasari de 3,7 miliarde lei. Daca previziunile se adeveresc, in final se vor incasa doar 3,4 miliarde lei, cu circa 400 milioane lei mai putin decat s-a estimat.
Nici viitorul nu se intrezareste roz: „Veniturile proprii ale bugetului local continua tendintele de a scadea in conditiile in care sunt permanent erodate de efectele inflatiei si ale cresterii reale a pretului bunurilor si serviciilor generate, in primul rand de cresterea pretului combustibililor si purtatorilor de energie. Cu toata preocuparea de a exploata sursele de venituri aprobate pentru municipiul Bucuresti, este necesara schimbarea drastica a politicii de venituri proprii incepand chiar din anul 2013 in paralel cu restituirea unitatii financiare si patrimoniale a Bucurestiului prin inlaturarea neajunsurilor de fond ale bazei legale de venituri acordata in prezent de lege municipiului in raport cu sectoarele”, se mai arata in raportul publicat pe site-ul Primariei Capitalei.
Potrivit informatiilor de pe site-ul municipalitatii, la inceputul anului s-a estimat ca bugetul pe anul 2012 va fi de circa 4,5 miliarde lei (1 miliard euro), dintre care incasari din taxe, concesiuni si impozite de 3,7 miliarde lei. In mare parte, banii prevazuti in bugetul pe anul 2012 au fost alocati pentru continuarea poiectelor de infrastructura incepute de primarie in anii trecuti si pentru subventiile RADET si RATB – 1,1 miliarde lei.