Sari direct la conținut

Primaria Capitalei vrea sa exproprieze o cladire monument istoric fiindca proprietarii o lasa in paragina

HotNews.ro
Casa din Kiseleff 35-37 (1), Foto: HotNews.ro
Casa din Kiseleff 35-37 (1), Foto: HotNews.ro

​Primaria Capitalei vrea sa aloce 2 milioane de lei pentru exproprierea pentru cauza de utilitate publica a conacului de pe Soseau Kiseleff 35-37, potrivit proiectului de buget pe 2012 care va fi discutat vineri de consilierii generali. Casa este monument istoric si este lasata de catre proprietari in paragina, fiind in pericol de colaps.

In perioada interbelica, in acest imobil au locuit colonelul Radu Miclescu si sotia sa, Elsa Florescu. In 1948, deoarece batranul colonel nu si-a mai putut plati impozitul, imobilul a fost confiscat de regimul comunist si trecut in proprietatea ICRAL Herestrau. ICRAL-ul a inchiriat-o Uniunii Artistilor Plastici, iar aici s-a instalat pictorul Stefan Szonyi cu familia sa. Fiica pictorului, Julieta Szonyi, a jucat rolul Otiliei in cunoscutul film „Enigma Otiliei”, o parte dintre filmari realizandu-se chiar in aceasta casa.

In 1994, casa a fost vanduta de catre un urmas al familiei Miclescu fostului antrenor al Stelei Dumitru (Titi) Dimitriu si lui Ilarian Puscoci. Dupa ce au cumparat casa, cei doi au lasat-o sa se autodemoleze. Deoarece acest imobil este monument istoric, legea nu permite demolarea ei. Daca insa imobilul ar disparea „pe cale naturala”, proprietarii ar avea de castigat 3.000 de mp in cea mai scumpa zona a Capitalei.

Ministerul Culturii a incercat inca din 2001 sa ia legatura cu proprietarii pentru a rezolva problema, dar acestia nu au fost de gasit. In 2006, Ministerul a cerut chiar sa se inceapa urmarirea penala impotriva celor doi deoarece isi lasa casa sa se autodistruga (distrugerea unui monument constituie infractiune potrivit legii), dar Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 1 a solutionat dosarul cu neinceperea urmaririi penale pe motiv ca „atitudinea de pasivitate cu privire la degradarea unui bun nu este sanctiune, ci doar impiedicarea masurilor de conservare ori de salvare a unui bun sau inlaturarea masurilor luate in acest sens”.

Dupa acest eveniment, Ministerul Culturii a cerut in nenumarate randuri fostului primar al Capitalei, Adriean Videanu, sa declanseze procedura de expropriere pentru cauza de utilitate publica in acest caz, astfel incat proprietarii sa fie despagubiti iar imobilul sa treaca in proprietatea statului. Demersurile au ramas fara niciun rezultat.

Procedura a fost reluata cand a venit la Primaria Capitalei Sorin Oprescu. Pana acum insa nu s-a intamplat nimic.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro