Sari direct la conținut

Principiul „vinde si apoi construieste”

Ziua de Cluj

Pretul unui apartament este atractiv, fiind sub cota de piata, tocmai pentru a atrage cat mai multi clienti. Metoda a fost adoptata de investitor pentru ca afacerile derulate de Giorgio Griesi nu pot asigura finantarea acestui proiect, estimat la peste 20 de milioane de euro.

Giorgio Griesi este asociat in societatea Euro Siag cu baimareanul Vasile Contiu, care este si directorul Simatec din Baia Mare, societate care are datorii de aproximativ trei miliarde la bugetul de stat.

Cetateanul italian Giorgio Griesi a anuntat ca va construi la Chinteni un cartier rezidential care va semana cu unul dintre cartierele orasului Milano. Societatea Terra Mare, al carei unic actionar este Giorgio Griesi, a cumparat, la inceputul anului, sase hectare in comuna Chinteni, care se afla la 10 kilometri de Cluj-Napoca. La scurt timp, Griesi si-a prezentat proiectul autoritatilor locale.

“Am avut o discutie la Primarie cu Ana Tofeni si un italian, in cadrul careia cei doi si-au prezentat proiectul imobiliar”, a declarat Lucia Suciu, primarul comunei Chinteni. Pentru noul cartier exista deja materiale de prezentare si chiar un show-room la Cluj-Napoca, in conditiile in care inca nu au fost sapate nici macar fundatiile noilor blocuri de la Chinteni.

Proiectul imobiliar al societatii Terra Mare reprezinta un ansamblu de 25 de blocuri cu 400 de apartamente. Blocurile care vor fi construite de catre italianul Giorgio Griesi au patru nivele si cate 16 apartamente, la un pret de 60.000 de euro pentru un apartament.

Chiar daca proiectul este doar la stadiul de intentie, o parte din apartamente a fost deja vanduta, prin intermediul unei agentii imobiliare din Cluj-Napoca. “Pana acum am vandut zece apartamente”, a declarat Carmen Miron, responsabila de tranzactionarea apartamentelor.

Italianul Giorgio Griesi foloseste o schema periculoasa in domeniul afacerilor imobiliare: mai intai, investitorul prezinta un proiect ambitios si abia apoi pune in vanzare imobilul. Toate acestea fara a demonstra ca are finantarea necesara, blocurile fiind construite din bani platiti ca avans de cumparator.

Ana Tofeni este reprezentanta Terra Mare. Intr-o discutie telefonica, ea a recunoscut ca au fost vandute deja apartamentele de la patru blocuri, apoi a revenit si a negat faptul ca ar fi fost vandute, sustinand ca exista doar liste cu persoane care doresc sa cumpere aceste locuinte.

Afirmatiile ei sunt in contradictie cu informatiile prezentate pe pagina de Internet a agentiei imobiliare care intermediaza vanzarea locuintelor de la Chinteni. Mai mult, Ana Tofeni sustine ca Terra Mare a realizat pe bani proprii Planul Urbanistic Zonal pentru amplasamentul viitorului cartier.

Informatie infirmata, din nou, de primarul comunei Chinteni, care a mentionat ca PUZ-ul va fi realizat de autoritatile locale, din bugetul propriu. Pentru locatia aleasa de Giorgio Griesi nu exista inca un Plan Urbanistic Zonal (PUZ), ci doar o hotarare a Consiliului Local prin care se aproba realizarea

PUZ-ului pentru 12 hectare, in care este cuprins si terenul cumparat de Terra Mare. Mai mult, in zona respectiva nu exista utilitati. “Daca doresc sa introduca utilitatile, nu au decat, dar pe banii lor, Primaria nu va aloca fonduri in acest sens”, a declarat Lucia Suciu.

Planuri marete, finantare zero

Societatea Terra Mare, al carei unic actionar este Giorgio Griesi, detine 90% din actiunile societatii Euro Siag, restul de actiuni fiind detinute de catre Vasile Contiu (actionar la societatea Conferom Impex din Baia Mare).

Ana Tofeni sustine ca finantarea proiectului va fi asigurata prin surse proprii, adica banii vor veni din afacerile derulate de catre Giorgio Griesi prin societatea Euro Siag si compania italiana Siag. Euro Siag este o societate comerciala inregistrata in 2001. Datele prezentate pe pagina de Internet a Ministerului de Finante contrazic afirmatiile reprezentantului Terra Mare.

In 2004, Euro Siag a declarat o cifra de afaceri de 20 de miliarde lei vechi, adica 500.000 de euro, si un profit de un miliard de lei vechi, toate acestea in conditiile in care investitia de la Chinteni este estimata la peste 20 de milioane de euro. Nici partenerii de afaceri ai italianului nu pot asigura finantarea proiectului.

Cifrele de afaceri ale societatii Confero, la care detine actiuni Vasile Contiu, nu depasesc 3-4 miliarde de lei vechi. Mai mult, Vasile Contiu spune ca nu este interesat de domeniul imobiliar. Reprezentantul Terra Mare nu a putut sa ofere o estimare a cifrei de afaceri sau a profiturilor realizate de societatile lui Giorgio Griesi.

“Numai utilajele pe care le detine valoreaza mult”, a declarat Ana Tofeni. Prin societatea Terra Mare, italianul Griesi a incercat sa puna pe picioare, in 2005, un alt proiect imobiliar la Baia Mare, similar cu cel de Chinteni. Griesi a solicitat administratiei locale un teren, in schimbul caruia era dispus sa cedeze o parte din locuintele pe care urma sa le construiasca.

Patronul Terra Mare a avut si cateva intalniri cu Ovidiu Stefan, viceprimarul din Baia Mare, afacerea fiind ulterior ingropata.

Sase milioane de euro profit

Proiectul propus de italianul Giorgio Griesi ar urma sa ii aduca un profit de sase milioane de euro. Mai precis, cele 25 de blocuri vor avea, in total, 400 de apartamente, fiecare cu suprafata de 82 mp. In total, rezulta o suprafata construita (a apartamentelor – n.red.) de 32.800 mp. Pe piata imobiliara, pretul mediu pentru metrul patrat construit graviteaza in jurul cifrei de 500 euro.

Astfel, investitia in construirea celor 400 de apartamente ajunge la 16.400.000 euro, la care se adauga 1,5 milioane euro pentru utilitati, adica un total de 18 milioane de euro. Pretul de vanzare al unui apartament este de 60.000 de euro. Din vanzarea celor 400 de apartamente, rezulta cifra de 24 milioane de euro, din care se scad costurile investitiei, adica cele 18 milioane de euro.

In final, Giorgio Griesi ar urma sa castige sase milioane de euro. Cu toate acestea, pana in prezent au fost vandute doar 10 apartamente din viitorul cartier, agentia imobiliara incasand doar cei 20% din pretul unui apartament, adica 12.000 de euro. In total, Griesi dispune de 120.000 euro pentru inceperea investitiei de 18 milioane de euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro