Sari direct la conținut

Pro TV Chisinau gaseste sustinere si in Parlamentul European

HotNews.ro

Maria Petre, eurodeputat roman din partea PDL, a initiat in Parlamentul European o declaratie scrisa pentru sustinerea ProTV Chisinau, arata un comunicat al PPE-DE. Declaratia indeamna guvernul moldovean si consiliul coordonator al Audiovizualului de la Chisinau (CNA-ul moldovenesc) sa prelungeasca licenta de emisie a ProTV in Moldova, scrie Anne Marie Blajan pe blogul sau.

Mai mult, declaratia “invita” Comisia si statele membre ale UE sa ia masurile necesare pentru a indrepta acest abuz si o pot face in cadrul negocierilor privind noul parteneriat UE-Moldova. Adica invita la o presiune a UE asupra lui Voronin.

In ciuda faptului ca este un gest simbolic – declaratia scrisa trebuie sa adune un numar de 393 de semnaturi ca sa devina o pozitie oficiala a Parlamentului European, si chiar si asa tot simbolica ramane – este important ca abuzul autoritatilor de la Chisinau asupra unei parti a media din Moldova a devenit cunoscut la nivelul institutiilor europene. Cel putin la nivel de imagine ar trebui sa insemne ceva pentru Voronin si ai lui. Veti zice ca o declaratie a PE este apa de ploaie, iar eu am aratat mai sus care este procedura si ce efect are, insa eu cred ca este un gest de sprijin fata de jurnalistii de-acolo care merita notat.

Maria Petre isi intareste gestul prin invitarea a sase studenti moldoveni in Parlamentul European, care “vor explica in aceste zile, deputatilor europeni adevarata drama prin care trec cei din generatia lor, carora le este limitat accesul la informare”.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului, a refuzat sa prelungeasca automat licenta ProTV in Republica Moldova, care expira in 23 decembrie 2008. Justificarea CCA privind refuzul a fost ca in Codul Audiovizualului nu se prevede acest lucru. CCA i-a sugerat ProTV Chisinau sa respecte procedura legala de prelungire a licentei, adica sa astepte pana cand va fi anuntat un concurs pentru frecventa pe care emite in prezent ProTV Chisinau, spunea la vremea respectiva unul dintre membrii institutiei.

Pe de alta parte, in argumentatia celeilalte parti se arata ca in Codul audiovizualului nu este prevazuta in mod expres necesitatea unui concurs pentru prelungirea licentei eliberate inainte de intocmirea codului. Totusi exista un ordin intern al CCA care restrange prevederile Codului si il interpreteaza in sensul ca si licentele emise inainte de intrarea Codului Audiovizualului in vigoare trebuie sa treaca aceeasi procedura ca si cele eliberate dupa aceasta data.

“Inchiderea PROTV Chisinau va fi un regres in contextul pluralismului deja limitat in mass media din tara si contravine angajamentelor in domeniul libertatii presei pe care Moldova le-a facut in fata OSCE”, si-a argumentat parlamentarul roman initiativa.

Va mai amintiti probabil ca si primarul liberal al Chisinaului, Dorin Chirtoaca, a sarit la vremea respectiva in apararea ProTv Chisinau, aratand ca institutia are un comportament „cu caracter vadit politic si se inscrie in sirul actiunilor represive intreprinse de guvernarea comunista impreuna cu satelitii sai impotriva PRO TV. Situatia devine si mai ingrijoratoare in preajma alegerilor parlamentare”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro