Sari direct la conținut

Proiectul de lege care își propunea să țină antivacciniștii și fake news-ul din sănătate departe de emisiunile tv a fost respins de Parlament

HotNews.ro
Mihai Gadea si Olivia Steer, Foto: captura Antena 3
Mihai Gadea si Olivia Steer, Foto: captura Antena 3

​Proiectul de modificare a Legii Audiovizualului, inițiat de USR, ce prevede obligativitatea posturilor de radio și televiziune să prezinte „argumente medicale bazate pe dovezi” și să includă în emisiunile pe teme de sănătate „opinia unui medic specialist cu experiență în tema abordată” a fost respins luni de Senat (for decizional), la 3 luni după ce fusese adoptat de Camera Deputaților. În noiembrie anul trecut, proiectul de lege fusese adoptat de Camera Deputaților cu 264 de voturi pentru și un singur vot împotrivă, iar ambele Comisii de Sănătate – din Camera Deputaților și Senat – avizaseră pozitiv inițiativa legislativă. Proiectul își propunea să stopeze dezinformările precum cele „rostogolite” de anti-vacciniști sau cele de tip „salata de țelină poate fi un tratament alternativ la cancer”, explica inițiatorul său, deputatul USR Tudor Pop.

„Senatul a respins propunerea legislativă care ar fi limitat prezența și influența știrilor și informațiilor false în sănătate. Totuși, nu mai departe de acum o săptămână, la dezbaterile de pe 11 februarie, același Senat a susținut fără echivoc această inițiativă legislativă. Mai mulți senatori, inclusiv PSD, au luat cuvântul și au pledat pentru o informare corectă și avizată în ceea ce privește chestiuni legate de sănătatea publică”, a declarat, pentru HotNews.ro, deputatul USR Tudor Pop, inițiatorul proiectului de lege.

„Singura explicație pe care am primit-o în legătura cu respingerea acestei inițiative a fost mai degrabă una de natură spațială – ‘a venit un ordin de sus’. Și cam atât. Timp în care sănătatea românilor se duce inexorabil în jos”, mai spune Tudor Pop.

Proiectul de lege a fost susținut „fără rezerve” inclusiv de Consiliul Național al Audiovizualului, iar în Parlament, „inițiativa a primit o susținere necondiționată, cu excepția unui deputat PNL, Daniel Gheorghe și a unui senator PMP, Cristian Lungu. Pe ordinea de zi din 11 februarie, îndemnul de vot pentru grupul de senatori PSD este ‘Pentru’. Am documentul în original, l-am găsit pe unul din pupitrele neocupate de către un senator PSD absent. L-am păstrat drept amintire”, mai spune Tudor Pop, inițiatorul propunerii legislative.

Proiectul de lege își propunea să stopeze dezinformările din sănătate, precum cele „rostogolite” de anti-vacciniști sau cele de tip „salata de țelină amestecată cu salată de varză poate fi un tratament alternativ la cancer”, explica inițiatorul său, deputatul USR Tudor Pop, într-un interviu acordat HotNews.ro în vara anului trecut.

Propunerea de modificare a Legii Audiovizualului, respinsă de Parlament, poate fi consultată aici.

  • Tudor Pop: „Așa cum există fake news în politică, există fake news și în sănătate”

Proiectul de lege a fost inițiat de parlamentarii USR Tudor Pop, Emanuel Ungureanu (ambii membri ai Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților), Adrian Wiener (membru al Comisiei de Sănătate din Senat), Cristian Ghinea și Dan Barna. Inițiativa a fost semnată de majoritatea membrilor Comisiilor de Sănătate din Parlament.

„Așa cum există fake news în politică, există fake news și în sănătate”, declara, în luna iulie, deputatul USR Tudor Pop, inițiatorul propunerii legislative, într-un interviu acordat HotNews.ro. Deputatul USR explica, atunci, că și-a propus să stopeze dezinformările din sănătate, precum cele „rostogolite” de anti-vacciniști sau cele de tip „salata de țelină amestecată cu salată de varză poate fi un tratament alternativ la cancer” printr-un proiect de lege ce vizează sancționarea televiziunilor, dacă nu cer și opinia unui medic.

Potrivit inițiatorilor propunerii legislative, o situație ce ar putea fi prevenită prin această propunere legislativă este „comunicarea iresponsabilă privind vaccinarea, în condițiile în care OMS arată că vaccinarea salvează anual peste 3 milioane de vieți”, iar „părinții nu vaccinează copiii din cauza mesajelor anti-vaccinare din mass-media”.

Propunerea de modificare a Articolului 26 din Legea Audiovizualului nr. 504/2002 prevede că „Din motive de sănătate publică și pentru a asigura informarea obiectivă a publicului, în cadrul unei emisiuni sau al unui program care abordează teme privind sănătatea, radiodifuzorii au obligația de a face distincția clară între opinii și fapte, de a încuraja prezentarea argumentelor medicale bazate pe dovezi și de a include în conținutul emisiunii sau al programului opinia unui medic specialist cu experiență în tema abordată.”

Potrivit propunerii de modificare a Legii Audiovizualului, pentru aplicarea legii, Consiliul Național al Audiovizualului „emite norme cu caracter obligatoriu, controlează respectarea prevederilor legale și ale normelor emise și sancționează încălcarea acestora”.

  • Inițiatori: „O situație ce ar putea fi prevenită este comunicarea iresponsabilă privind vaccinarea”

„În România există programe radio și tv care uneori devin platforme de comunicare pentru persoane necalificate și fără pregătire de specialitate care, din interese financiare sau din pură ignoranță, contestă fapte dovedite științific, punând astfel în pericol sănătatea publică prin dezinformare, răspândire de știri false și auto-atribuire abuzivă a unor competențe profesionale inexistente”, arătau inițiatorii propunerii de modificare a Legii audiovizualului, în expunerea de motive.

Ei subliniau și că „radiodifuzorii români abordează frecvent subiecte din domeniul sănătății printr-un filtru de imparțialitate înțeleasă eronat: ei prezintă opiniile minorităților necalificate ca și cum ar avea aceeași pondere cu consensul științific bazat pe dovezi și studii validate de comunitatea științifică internațională”.

Potrivit inițiatorilor propunerii legislative, o situație ce ar putea fi prevenită prin această propunere legislativă este „comunicarea iresponsabilă privind vaccinarea, în condițiile în care OMS arată că vaccinarea salvează anual peste 3 milioane de vieți”, iar „părinții nu vaccinează copiii din cauza mesajelor anti-vaccinare din mass-media”.

„Omisiunea unei perspective importante – consensul științific – asupra unei probleme precum vaccinarea va impacta imparțialitatea programului audiovizual și, mai grav, poate duce la pierderea de vieți. Imparțialitatea unui program radio sau tv nu consistă în includerea unei game largi de perspective sau opinii în proporții egale fără ponderarea acestora, conform ghidului editorial al BBC. Acestea ar genera un echilibru fals. Când este vorba de sănătatea românilor, opinia minoritară, necalificată, nu trebuie să aibă o pondere egală cu consensul validat științific”, a fost concluzia inițiatorilor propunerii legislative.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro