Sari direct la conținut

Protectia Consumatorilor n-a gasit organisme modificate genetic in produsele Snack Attack

HotNews.ro

Documente:
Rezultatele testelor efectuate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC)
(01.11.2007) PDF

Rezultatul testelor realizate de Protectia Consumatorului asupra produselor Snack Attack, acuzate de Greenpeace ca ar contine organisme modificate genetic, este negativ. Snack Attack spune ca pentru mai multa siguranta, partenerii englezi analizeaza proba obtinuta de la Greenpeace la un alt laborator certificat din Londra. Acum, Greenpeace felicita chiar compania pentru masurile luate.

Satisfacuti de politica anti-OMG declarata public de catre Snack Attack, Greenpeace abia daca se mai gandeste sa mai faca alte verificari.

Oficialii Snack Attack au anuntat joi ca rezultatele analizei facute de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) asupra fainii utilizate la productia painii albe despre care “verzii” au acuzat ca ar contine organisme modificate genetic la un nivel care din punct de vedere legal impune etichetarea produsului, sunt negative.

“Rezultatul buletinului de analiza arata ca produsul Snack Attack nu contine organisme modificate genetic. Probele au fost prelevate din materia prima utilizata la productia painii albe din acelasi lot din care a cumparat si Greenpeace painea distribuita la Carrefour, pe care a testat-o la laboratorul Umweltbundesamt din Viena”, se arata in comunicatul de presa al companiei.

“Politica Snack Attack exclude folosirea de OMG-uri. De aceea, am fost extrem de surprinsi de rezultatele Greenpeace, in conditiile in care noi avem un sistem de calitate performant si primim la fiecare livrare certificate care atesta faptul ca toate ingredientele folosite nu contin OMG.

In paralel, partenerii nostri englezi analizeaza si proba de control oferita astazi de Greenpeace la un alt laborator certificat din Londra”, a declarat Florin Balu, Managing Director Snack Attack.

In plus, directorul Snack Attack a precizat ca in viitorul apropiat compania intentioneaza sa comercializeze si alimente ecologice certificate.

Florin Balu: am inregistrat intr-adevar pierderi, dar mai importanta este increderea consumatorului

Contactat de HotNews.ro, directorul companiei a recunoscut faptul ca incidentul a cauzat pierderi financiare companiei, fara sa precizeze valoarea acestora.

“Snack Attack a inregistrat intr-adevar pierderi financiare in urma retragerii de la raft a produselor Snack Attack din Carrefour. Cel mai important lucru pentru noi este insa increderea consumatorului in produsele noastre si, din informatiile pe care le avem, aceasta nu a avut de suferit.

Ba mai mult, saptamana trecuta am inregistrat chiar vanzari record la magazinul din Piata Dorobanti, primul magazin Snack Attack in Bucuresti”, a mentionat Balu.

Snack Attack asteapta acum acordul Carrefour ca produsele companiei sa poata fi vandute din nou in magazinele retailerului.

“Am trimis rezultatul oficial al ANPC la Carrefour, acesta fiind documentul pe care il asteptau pentru repunerea la raft. Asteptam reactia lor”, a spus Florin Balu.

Greenpeace: este o formulare gresita

La capatul celalalt, Greenpeace pare, cel putin din cele prezentate in comunicatul de presa al organizatiei, perfect multumita de rezultatele intregului demers.

“Greenpeace saluta decizia de astazi a Snack Attack de a produce si de a distribui alimente fara organisme modificate genetic (OMG) pentru a proteja sanatatea oamenilor. Este de asemenea laudabila si intentia companiei ce are planuri sa comercializeze si alimente ecologice care sunt la mare cautare pe piata europeana.

Snack Attack ofera astazi producatorilor din Romania un exemplu pentru cum ar trebui o companie sa trateze dorinta romanilor de a consuma alimente fara OMG. Mai ramane sa ii vedem comercializand produse ecologice locale si le dam nota zece”, se spune in comunicatul Greenpeace.

Organizatia nu-si retrage totusi acuzatiile.

“Chiar daca in cazul Snack Attack procentul de contaminare a fost aproape de limita impusa de lege pentru etichetare, este inca o dovada ca OMG nu pot tinute sub control si se pot strecura cu usurinta in farfuriile noastre. Singura solutie este interzicerea lor, asa cum a cerut si Franta vinerea trecuta”, se mentioneaza in comunicatul de presa al Greenpeace.

Contactat de Hotews.ro, Gabriel Paun, coordonator programe Greenpeace, sustine ca formularea folosita de Snack Attack este gresita.

“In nici un caz analizele noastre nu sunt gresite. Analizele nu apartin Greenpeace. Noi am platit pentru aceste analizele facute in laboratorul de la Viena, care este un laborator independent. Este o formulare gresita. Am dubii mari cu privire la analizele ANPC. Le-am dat celor de la Snack Attack o paine intreaga sigilata, din lotul respectiv s-o duca la un alt laborator.

Rezultatul ANPC demonstreaza pur si simplu o alta opinie. Este clar un caz de contaminare si nu de introducere intentionata si din moment ce au declarat ca au o politica fara OMG nu putem decat sa-i felicitam”, a declarat Gabriel Paun.

Paun: Vom mai preleva probe din produsele Snack Attack

Intrebat daca organizatia va mai face si alte proteste sau analize ale produselor Snack Attack, in baza faptului ca rezultatele Greenpeace au aratat cu totul altceva, Gabriel Paun a fost destul de ezitant in a da un raspuns clar, in ideea ca “faptul ca si-au facut publica politica anti OMG este un pas mare”.

In prima faza Gabriel Paun a spus ca organizatia va continua sa preleve probe, dar nu in mod particular de la Snack Attack. In cele din urma, insa, Paun a declarat ca va preleva si alte probe Snack Attack cand va veni un alt lot din faina in cauza.

“In momentul in care va veni un alt lot din faina de soia respectiva vom preleva din nou probe din rafturi si vom analiza si produsele din acel lot”, a precizat reprezentantul Greenpeace.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro