Sari direct la conținut

„Transparență la renumărare. Fără anulare”. Nou protest în Capitală. Manifestația, anunțată inițial în Piața Victoriei se mută la Universitate

HotNews.ro
„Transparență la renumărare. Fără anulare”. Nou protest în Capitală. Manifestația, anunțată inițial în Piața Victoriei se mută la Universitate
Protest în Piața Victoriei din Capitală. Foto: Ștefania Gheorghe

Un protest e anunțat pentru vineri seară în Capitală, după decizia Curții Constituționale de renumărare a tuturor voturilor de la primul tur de scrutin al prezidențialelor.

Comunitatea „Corupția Ucide”, care a anunțat organizarea protestului de vineri seară, informează într-o postare pe Facebook că manifestația se mută în Piața Universității, în zona statuilor.

„În stradă la Universitate! Ne cerem scuze pentru confuzie, cei care sunt acum la Piața Victoriei și deja sunt hărțuiți de jandarmerie vor pleca spre Universitate”, a scris „Corupția Ucide”.

Potrivit reprezentanţilor protestatarilor, protestul se mută la Universitate, începând cu ora 19:00. Acesta se va uni cu protestul tinerilor care manifestează împotriva lui Călin Georgescu.

În jur de 30 de persoane s-au adunat la această oră, pe ploaie, la protestul anunțat în Piața Victoriei.

Organizația „Corupția Ucide” a anunțat pentru vineri seară, în Piața Victoriei, o manifestație de protest după decizia Curții Constituționale, „care atentează încă o dată la democrație“.

„Singurele alegeri acceptate de toate partidele ca fiind corecte – atât în ziua votului, dar și patru zile după – nu au fost validate. CCR atentează încă o dată la democrație, ca de obicei, în interesul PSD”, au transmis organizatorii pe pagina de Facebook

Oamenii sunt așteptați să iasă în stradă pentru a cere ca voturile să fie renumărate în prezența observatorilor independenți, după ce BEC a decis să nu le accepte accesul la renumărarea voturilor și cu camere de filmat, „nu doar supravegheate de delegații PSD”. 

ONG-ul acuză PSD și PNL că au recurs la aceste măsuri, de renumărare a voturilor, pentru că „nu reușesc să își impună candidații în turul 2, apoi se întâmplă asta, un haos care numai democrație nu e”.

„Oamenii care au votat cu un candidat suspect trebuie informați, nu anunțați că au votat degeaba. Instituțiile statului ar fi trebuit să supravegheze din timp și să aducă dovezi, nu să încropească niște acuzații vagi, așa cum s-a întâmplat în CSAT. Și să vină cu demisii în caz de incompetență. Și să informeze, nu să arunce fumigene. Nu știm ce se întâmplă, nu știm cine și cu ce se ocupă, dar știm că măcar vom încerca să apărăm democrația și dreptul la vot liber în stradă”, au mai scris organizatorii. 

Începând de luni, au avut loc în fiecare zi proteste ale tinerilor împotriva lui Călin Georgescu, atât în Piața Victoriei, cât și la Universitate. În același timp au avut loc și contramanifestații.

Curtea Constituțională a României a decis, joi, să ceară Biroului Electoral Central renumărarea tuturor voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale. Hotărârea este una fără precedent și a fost luată în urma unei sesizări privind anularea scrutinului, făcută de Cristian Terheș.

La primul tur al alegerilor prezidențiale au votat 9.465.257 de persoane. În turul al doilea al alegerilor au intrat Călin Georgescu, cu 2.120.401 de voturi (22,94 %), și Elena Lasconi, cu 1.772.500 (19,17 %). Marcel Ciolacu s-a clasat pe poziția a treia, având 1.769.760 de voturi (19,14%). Diferența dintre Lasconi și Ciolacu a fost de 2.740 de voturi.

INTERVIURILE HotNews.ro