Purtatorul de cuvant Posta Romana: Concediem 3650 de angajati incepand din septembrie 2013 / Salariile compensatorii – 60 milioane de lei pentru urmatorii 3 ani
Procesul de disponibilizare colectiva a 3650 de angajati din Posta Romana va incepe in prima decada a lunii septembrie 2013, in conformitate cu acordul incheiat cu sindicatele, a declarat pentru HotNews.ro Dan Dumitrescu, purtatorul de cuvant al companiei de stat. Concedierile se vor face intr-o singura etapa, iar lista finala cu cei care vor fi disponibilizati si salariile compensatorii cuvenite va fi finalizata la sfarsitul lunii august. La acel moment se va sti si valoarea totala a salariilor compensatorii. Compania are insa un buget estimat de aproximativ 60 milioane de lei pentru urmatorii 3 ani, pentru acest an fiind estimata cheltuirea a 7 milioane de lei cu salariile compensatorii.
- „Are loc un proces de selectie in conformitate cu un acord incheiat cu sindicatele, pe baza unor criterii, care sunt de evaluare profesionala si de optiune individuala. Pana la inceputul lunii septembbrie se va stabili lista cu cele 3650 de persoane care vor fi disponibilizate, iar in prima decada din septembrie raporturile de munca ale acestora inceteaza si intra in vigoare prevederile Contractului Colectiv de Munca cu salarii compensatorii. Aceste salarii se acorda lunar in functie de vechimea in munca. Se vor acorda de la 3 pana la 30 de salarii compensatorii”, a precizat pentru HotNews.ro Dan Dumitrescu, purtatorul de cuvant al Postei Romane.
In privinta provenientei fondurilor din care se vor plati aceste salarii compensatorii, acesta a spus ca „o parte din aceste fonduri vor fi suportate cu certitudine de catre companie”.
Precizarile oficialului Postei Romane vin in urma unei solicitari facute de HotNews.ro dupa ce postul Romania TV a informat miercuri ca procesul de restructurare la Posta Romana va incepe la 15 iulie, in urma caruia 3600 de angajati isi vor pierde locurile de munca. Salariile compensatorii ce li se vor aloca celor disponibilizati reprezinta o suma-record, de 70 milioane de lei, a scris RTV.
Potrivit postului TV, alocarea acestei sume uriase este posibila datorita emiterii unei Ordonante de Urgenta care prevede acordarea de 24 de salarii compensatorii, Posta Romana beneficiind de pana la 30 de salarii compensatorii. Se asteapta o hotarare de Guvern pentru a se putea incepe formalitatile de concediere in data de 15 iulie, iar apoi, oamenii vor fi concediati in septembrie.
Amintim ca pe 31 mai 2013, Posta Romana a anuntat ca va disponibiliza un numar de 3.650 de salariati, cifra fiind stabilita in urma negocierilor privind aplicarea normarii muncii derulate intre conducerea companiei si sindicate. In prezent, operatorul national postal are circa 32.000 de salariati.
Anterior, directorul general al companiei, Ion Smeeianu, a afirmat ca, potrivit unor calcule estimative, ar trebui sa fie disponibilizati 4.458 de salariati, cu o variatie de plus/minus 5%, in functie de ultimele verificari si discutii cu sindicatele, conform Mediafax.
Tot Mediafax informa pe 31 mai 2013 ca un document discutat in sedinta Guvernului indica faptul ca procesul de disponibilizare va incepe la 1 iulie.
„Negocierile privind aplicarea normarii muncii purtate intre conducerea Postei Romane si sindicate s-au incheiat. Partile au convenit asupra unui numar de 3.650 de salariati, ce vor face subiectul disponibilizarii colective”, se arata in comunicatul dat de Posta Romana la data de 31 mai 2013. (vezi documentul atasat)
Negocierile s-au desfasurat intr-o comisie formata din reprezentanti ai Postei Romane si ai Sindicatului Lucratorilor Postali din Romania (SLPR), infiintata in baza unui protocol semnat la 14 mai.
„In urma reverificarilor privind datele de trafic postal, efectuate de comisie, s-a stabilit de comun acord existenta unui numar de 3.650 de salariati excedentari ce vor face subiectul disponibilizarii colective. Modalitatea de aplicare efectiva a protocolului incheiat vineri va fi determinata de comisie, pe baza unor criterii ce vor fi stabilite de comun acord”, se preciza in comunicat.
Reducerea numarului de angajati va restabili echilibrul intre volumul de prestatii postale si numarul de angajati ai companiei, asigurand astfel premisele cresterii competitivitatii Postei pe piata de profil, liberalizata incepand cu 1 ianuarie 2013, se mai mentiona in comunicatul respectiv.