Sari direct la conținut

Radiatiile Vodafone, judecate la CEDO

Ziua de Cluj

In 2001, Vodafone a amplasat un turn GSM pe strada Serpuitoare, langa baza sportiva CMC, la numai cativa metri de casele din zona. Constructia a fost sanctionata de autoritatile locale deoarece compania nu detinea autorizatia de construire, eliberata ulterior inceperii lucrarilor.

Peste 20 de familii din cartierul Gruia acuza efectele negative ale radiatiilor produse de antenele Vodafone, insa compania se apara, invocand studii de specialitate ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care nu au identificat nici un risc asociat cu proximitatea statiilor radio ale retelelor de telefonie mobila.

Intrucat justitia din Romania nu a reusit sa incheie diferendul dintre companie si clujenii din Gruia, acestia din urma au decis sa se adreseze Curtii Europene pentru Drepturile Omului. In acest fel, si Statul Roman a fost reclamat de catre cele 20 de familii, speriate de nocivitatea echipamentelor GSM amplasate de catre Vodafone in zona.

Nicolae Smaranda este unul dintre semnatarii cererii inaintate catre CEDO, iar in opinia sa compania a incalcat dreptul la sanatate asigurat de legile din Romania. Am citit foarte multe materiale referitoare la radiatiile produse de antenele GSM. Nu vreau sa ma imbolnavesc de cancer. Oricum, compania si-a plasat antenele abuziv pe strada noastra, spune Nicolae Smaranda.

El spune ca este decis sa continue litigiul la CEDO, in opinia sa singura solutie fiind demontarea echipamentelor Vodafone si relocarea acestora intr-o alta zona.

Doi vecini au murit de cand cu antena si procesele in instanta, spune Nicolae Smaranda. Impreuna cu vecinii sai, el a sesizat autoritatile locale referitor la conflictul cu operatorul de telefonie mobila Vodafone. Ne-am adresat si domnului Boc, pe vremea cand era deputat. Ne-a spus ca ne ajuta. A depus si o interpelare in Parlament.

Dar dupa ce a devenit primar, a cam ingropat cazul, spune Nicolae Smaranda. Locuitorii strazii Serpuitoare care sustin ca sunt afectati de antenele GSM ale companiei Vodafone au cerut CEDO ca statul roman sa plateasca daune in valoare de 10.000 de euro. Directorul zonal al Vodafone, Viorel Dima, a declarat ca nu cunoaste cazul si ca nu este in masura sa se pronunte in aceasta problema.

Turnul Vodafone incalca legea

Operatorul de telefonie mobila Vodafone si-a amplasat turnul GSM pe strada Serpuitoare in anul 200 Mai exact, societatea Vodafone a inchiriat de la societatea TCI Contractor General un teren aflat la marginea bazei sportive CMC din cartierul Gruia. Compania nu a atentionat locatarii din zona ca are intentia sa amplaseze un turn GSM de 30 de metri.

In noiembrie 2001, am observat ca la marginea terenului CMC se construieste un turn. Ulterior am aflat ca vor fi amplasate antene GSM, dar nimeni nu ne-a cerut acordul, a declarat Nicolae Smaranda. Turnul GSM este plasat la mai putin de 10 metri de imobilele din vecinatate.

Reglementarile europene prevad ca astfel de turnuri GSM sa fie amplasate la 150 de metri de imobilele locuite. Pe de alta parte, legislatia din Romania prevede ca distanta minima dintre imobilele locuite si turnurile GSM sa fie egala cu jumatate din inaltimea turnului GSM. Turnul din cartierul Gruia are o inaltime de peste 30 de metri.

Amplasarea echipamentelor GSM la o distanta mai mica de 15 metri este o incalcare grava a legislatie in vigoare. Acest fapt a fost relevat si in documentele transmise CEDO de catre vecinii turnului GSM.

Autorizare post-factum

Compania de telefonie mobila si-a amplasat echipamentele fara a detine autorizatia de construire. Mai exact, lucrarile pentru amplasarea turnului GSM au fost demarate in noiembrie 2001, cu toate ca Primaria a eliberat autorizatia de construire doar in data de 31 decembrie, adica in ultima zi a anului.

Mai mult, autorizatia de construire a fost transmisa catre compania de telefonie mobila abia in 15 ianuarie, adica dupa doua luni de la inceperea lucrarilor. In 2002, Inspectoratul Judetean in Constructii a verificat modul in care a fost construit turnul GSM.

In procesul verbal intocmit de catre inspectorii de specialitate se mentioneaza ca beneficiarul lucrarii, compania de telefonie mobila, a incalcat legea, in sensul ca dosarul de autorizare nu era complet.

Din dosarul de autorizare lipsesc o serie de avize si studii necesare. Mai important este faptul ca Primaria a eliberat autorizatia de construire a turnului GSM in conditiile in care, conform Planului Urbanistic General (PUG), zona respectiva are ca utilizare functionala admisa aceea de campus universitar si pol de cercetare.

Tot in PUG se mentioneaza ca in mod explicit sunt interzise in aceasta zona orice activitati care nu corespund caracterului zonei. Cu toate acestea, operatorul de telefonie mobila a continuat construirea turnului GSM, fara a tine seama de lege.

In aprilie 2002, dupa ce autoritatile locale au refuzat sa intervina in diferendul dintre compania de telefonie mobila si locuitorii strazii Serpuitoare, cei din urma au intentat un proces prin care au cerut anularea autorizatiei de construire si desfiintarea turnului GSM.

Prima decizie a magistratilor clujeni a dat castig de cauza reclamantilor. Astfel, prin decizia civila nr. 5195 din noiembrie 2002, magistratii au dispus anularea autorizatiei de construire si demolarea turnului GSM.

Insa in motivarea sentintei s-a mentionat doar faptul ca beneficiarul lucrarii nu a obtinut acordul vecinilor, fara a analiza si documentatia depusa la dosarul de autorizare al turnului GSM. Astfel, la recurs, sentintele au fost in favoarea companiei Vodafone. Suntem intr-o situatie disperata, deoarece autoritatile din Romania au fost mereu de partea companiei, spune Nicolae Smaranda.

El a mentionat ca a prezentat cazul mai multor politicieni clujeni. Mereu mi s-a spus ca nu o sa avem castig de cauza deoarece compania are prea multi bani, iar noi suntem niste simpli cetateni, a mai spus Nicolae Smaranda.

Vodafone spune ca antenele sunt inofensive

La randul lor, reprezentantii Vodafone sustin ca nu s-a dovedit, pana in prezent, nici o legatura intre antenele de telefonie mobila si afectarea sanatatii, motiv pentru care antenele ar putea fi considerate inofensive.

Potrivit compartimentului de relatii publice al companiei, comunitatea stiintifica internationala si forurile medicale abilitate care au evaluat cercetarile efectuate pana in prezent nu au identificat nici un risc asupra sanatatii umane asociat cu energia de frecventa radio provenind de la antenele amplasate in zone accesibile publicului.

Studiile stiintifice nu au aratat o legatura directa intre proximitatea statiilor radio ale retelei mobile si afectarea sanatatii. Aceasta concluzie este sustinut` de catre studii realizate de institutii independente, cum ar fi Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), au precizat reprezentantii Vodafone.

Conform informatiilor publicate pe site-ul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, nici unul dintre studiile recente nu demonstreaza ca expunerea la campurile electromagnetice emise de telefoanele mobile si de statiile radio ale retelei mobile ar produce efecte negative asupra sanatatii, au mai subliniat acestia.

In schimb, Institutul pentru Sanatate Publica a realizat un studiu legat de radiatiile produse de antenele GSM, care arata ca acestea pot produce in timp cancer sau alte boli grave.

In timp ce tarile membre UE, insa, au adoptat legi restrictive in ceea ce priveste amplasarea antenelor GSM, in Romania legislatia este extrem de permisiva, una dintre masuri fiind aceea de a acorda sporuri salariale functionarilor care muncesc in apropierea antenelor GSM.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro