Sari direct la conținut

Raiffeisen Capital & Investment: Participatiile detinute de stat la marile companii valoreaza zece miliarde euro

HotNews.ro

Participatiile detinute de guvern la marile companii de stat valoreaza zece miliarde de euro, potrivit lui Laurentiu Ciocirlan, directorul departamentului de investment banking din cadrul Raiffeisen Capital & Investment (RCI), care a apreciat ca listarea acestor companii va duce la dezvoltarea pietei de capital romanesti. El a mai spus ca listarea marilor companii de stat a fost principalul factor in dezvoltarea burselor din Varsovia si Viena, cele mai mari din regiune.

„Factorul politic are un rol cheie in dezvoltarea pietei romanesti de capital, iar guvernul ar putea ajuta la dezvoltarea acesteia prin listarea marilor companii de stat. Fara o actiune din partea guvernului, bursa romaneasca are sanse reduse de a creste suficient astfel incat sa atraga banii investitorilor institutionali, precum fondurile de pensii”, a declarat Laurentiu Ciocirlan, in cadrul CFA Forecast Dinner.

Factorul politic are un rol cheie in dezvoltarea pietei romanesti de capital, iar guvernul ar putea ajuta la dezvoltarea acesteia prin listarea marilor companii de stat.

Laurentiu Cicirlan, RCI

El a mai spus ca „se pot face lucruri mari” daca statul va privatiza macar partial marile companii de stat prin intermediul bursei.

Ciocirlan a precizat ca dezvoltarea burselor din Austria si Polonia a fost un proiect politic, avand in vedere ca 45%, respectiv 85% din companiile de stat au fost privatizate prin intermediul pietei de capital.

  • Listarea va duce la capitalizarea si modernizarea companiilor de stat

Oficialul Raiffeisen Capital & Investment a mai spus ca listarea la bursa va duce la capitalizarea si modernizarea companiilor de stat, cresterea calitatii managementului, posibilitatea de a-si extinde prezenta in regiune cu oportunitatea de a pastra centrul de decizie in tara.

De altfel, slaba internationalizare a principalelor companii listate este vazuta ca un factor negativ pentru piata de capital din Romania. Laurentiu Ciocirlan a amintit ca doar doua companii din cele mai mari 20 de companii listate pe BVB au prezenta externa. Acestea sunt Rompetrol, care insa este in curs de delistare dupa ce a fost preluata de KazMunaiGaz, si Petrom, insa aici factorul de decizie se afla in Austria avand in vedere ca este controlata de OMV.

Sunt lucruri cu adevarat mari care se pot face prin privatizarea la bursa a companiilor de stat.

Laurentiu Ciocirlan, RCI

  • Privatizarea prin bursa va avea si beneficii pentru stat

Listarea marilor companii ar avea beneficii si pentru stat, care ar obtine fonduri pentru dezvoltarea de proiecte de infrastructura si pentru finantarea deficitului bugetar. Pe termen lung, privatizarea prin bursa va duce la cresterea valorii acestor companii, ceea ce ar reprezenta o sursa de finantare pe timp de criza si un stabilizator al finantelor publice.

Potrivit unui document obtinut saptamana trecuta de Mediafax, Guvernul intentioneaza sa vinda pe bursa actiuni la companii listate, precum Petrom si Transelectrica, sau care vor fi listate, printre care Romgaz, subsidiare ale Enel si E.ON, si va exercita optiunea de vanzare a titlurilor detinute la companii energetice privatizate. Valoarea totala a incasarilor estimate de Guvern din vanzarea acestor actiuni minoritare este de 4,4 miliarde lei, putin peste un miliard de euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro