Raport la zi despre razboiul in Justitie dintre bugetari si stat pentru veniturile diminuate cu 25%. Vezi in text judetele in care bugetarii au castigat si cate sentinte definitive au obtinut
In Constanta si Ploiesti, angajatii primariilor au castigat definitiv procesele cu statul pentru sporurile salariale declarate initial ilegale. In Dolj si Olt, cateva mii de profesori au castigat procesele cu statul pentru prima de 100 de euro pentru materiale didactice. Acestea sunt cele mai recente victoriile in Justitie ale bugetarilor impotriva statului pe tema taierilor de venituri. Mai multe tribunale s-au pronuntat si in procesele in care bugetarii au contestat diminuarea salarila de 25%. In acest moment nu exista o sentinte ale Curtilor de Apel, procesele fiind inca pe rol.
- Sentinta Tribunalului Valcea in cazul diminuarii cu 25% a veniturilor nu a fost confirmata de Curtea de Apel Pitesti. Mai multi magistrati si personalul auxiliar au initiat procese similare
- Procurorul sef al DNA, Daniel Morar: Nu orice masura a Parlamentului sau a Guvernului de a reduce un salariu, de a taia un spor, intra in sfera de analiza a puterii judecatoresti
- Miza razboiului dintre bugetari si stat este supraincarcarea bugetului in conditiile in care joi 25 noiembrie Romania s-a mai imprumutat cu 1 miliard de euro
Cazul primariei Constanta, care va plati angajatilor sporurile pe anul 2010 in urma unei hotarari judecatoresti, nu este singular. Aceeasi situatie se inregistreaza si la alte primarii din Romania. In majoritatea cazurilor, traseul sporurilor a fost urmatorul: Consiliul Local sau conducerea institutiei respective a decis sa acorde sporuri salariale si pe anul 2010, apoi o alta institutie – de regula Prefectura sau Curtea de Conturi – au anulat aceste sporuri, iar apoi angajatii au deschis procese in instanta. Iata cele mai recente cazuri:
Constanta:Peste 500 de angajati ai Primariei Constanta vor primi sporurile salariale pentru anul 2010. Curtea de Conturi a declarat aceste sporuri ilegale. Angajatii au decis sa deschida proces pentru a anula decizia Curtii de Conturi. Potrivit presei locale, fiecare angajat va primi o suma cuprinsa intre 10 000 si 12 000 de lei. Primarul Radu Mazare a declarat ca va plati aceste sporuri. Detalii aici.
Ploiesti: Functionarii primariei Ploiesti au castigat in instanta sporuri de 230.000 de lei lunar, suma aferenta tuturor angajatilor din institutie. In acest caz Consiliul Local a emis o hotarare prin care stabilea plata sporurilor. Reprezentantii prefecturii Prahova a stabilit ca sporurile sunt nejustificate si a contestat hotarare de consiliu, plata sporurilor fiind suspendata pana la finalizarea procesului. Saptamana trecuta, Curtea de Apel Ploiesti a finalizat procesul si a stabilit ca sporurile sunt legale. Detalii aici.
Gorj: Presa locala relateaza ca peste 1000 de angajati ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului au castigat la prima instanta procesul pentru sporuri. La inceputul anului, Consiliul Judetean Gorj a decis sa taie sporurile angajatilor de la Directia de Asistenta Sociala. Angajatii au contestat decizia in instanta. Tribunalul Gorj a decis ca sporurile sunt legale. Consilul Judetean a contestat sentinta iar procesul se judeca la Curtea de Apel Craiova. Detalii aici.
Slobozia: Angajatii bugetari ai primariei au castigat in prima instanta procesul pentru sporurile salariale. In acest caz, situatia a fost putin diferita. Consiliul Local a decis acordarea de sporuri, dar nu a primit avizul de legalitate din partea Prefecturii. Ca sa poata primi sporurile, angjatii primariei au dat in judecata Prefectura. Acum procesul se judeca la Curtea de Apel Bucuresti. Detalii aici.
Calarasi: Presa locala noteaza ca 4000 de profesori au deschis procese in instanta pentru recuperarea diminuarii cu 25% a indemnizatiei de concediu. Acestia ar urma sa primeasca 1000 de lei indemnizatiile de vancanta pentru luniile iulie si august. Profesorii au castigat la prima instanta. Decizia a fost atacata si urmeaza sa fie judecata in saptamanile urmatoare. Detalii aici.
Dolj si Olt: Cateva mii de profesori au castigat procesele intentate statului pentu acordarea sumei de 100 de euro pentru materiale didactice. Potrivit presei locale, profesorii au hotarari definitive de la Curtile de Apel, care le dau castiga de cauza pentru recuperarea celor 100 de euro, acesti bani fiind insa afernti anului 2009. Detalii aici.
Daniel Morar: Magistratii nu aplica o lege, care este stabilita de Legislativ, ci pur si simplu o creeaza
Una din primele hotarari publicate care a dat castig de cauza bugetarilor este cea de la Tribunalul Valcea, care a constata ca taierea veniturilor ar incalca drepturile omului. In acest moment, procesul nu a fost castigat de bugetari din Valcea, deoarece statul a formulat recurs care se va judeca la Curtea de Apel Pitesti pe 16 decembrie.
Recent, intre Ministerul Justitiei si o parte din magistrati a izbucnit un scandal puternic pe tema deciziei date de Tribunalul din Valcea. Ministerul a solicitat ca judecatorii care au luat decizia sa fie verificati disciplinar de catre Inspectia Judiciara a CSM, iar magistratii acuza ca motivatia MJ este de a preveni si alte sentinte similare in celelalte procese care se afla pe rol. In plus, asociatiile de judecatori sustin ca actiunea ministerului este o dovada clara de intruziune a puterii executive in actul de aplicare a legilor si reprezinta o forma evidenta de presiune. Detalii aici.
Despre acest conflict a vorbit si Daniel Morar procurorul sef al DNA care sustine ca ”nu orice masura a Parlamentului sau a Guvernului de a reduce un salariu, de a taia un spor, intra in sfera de analiza a puterii judecatoresti”, Iata ce a declarat Daniel Morar in cadrul unei emisiuni la B1Tv:
- ”Problema a pornit in mare de la solutiile pe care le dau magistratii legate de drepturile salariale ale altor oameni si inclusiv ale lor. Si in toate aceste discutii se ajunge la concluzia ca magistratii nu aplica o lege, care este stabilita de Legislativ, ci pur si simplu o creeaza. In cazul de fata stabileste ca este legala sau nu este legala o scadere de 25%.
- Eu cred ca magistratii nu trebuie sa depaseasca aceasta putere, ca nu orice masura a Parlamentului sau a Guvernului de a reduce un salariu, de a taia un spor, intra in sfera de analiza a puterii judecatoresti ci cred ca daca prin lege se stabileste acest lucru inseamna ca este vorba despre vointa politica a statului si ca depaseste nivelul si gradul de decizie al Justitiei.
- Eu nu cred ca cererea Ministerului Justitiei catre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) de a fi cercetati judecatorii de la Valcea este o imixtiune fara precedent. Nu Ministerul Justitiei este titularul actiunii disciplinare ci CSM. In aceasta situatie in care ne aflam, Ministerul Justitiei este un petent, o persoana juridica, in cazul de fata, care sesizeaza. CSM-ul este un organ ales al magistratilor si are capacitatea sa judece separat de sesizare. Oricine are dreptul sa sesizeze si, cu atat ma mult, magistratii nu au voie sa conteste cuiva dreptul de a face o sesizare.”
Presa locala mentioneza si cazuri de judecatori care au initiat actiuni in instanta pentru recuperarea celor 25%. Citynews.ro noteaza ca 14 judecatori au cerut in instanta declararea ilegala a diminuarilor bugetare cu 25%. Printre ei se afla si presedinta Tribunalului Cluj, Sorina Siserman. Detalii despre acest caz aici.
La inceputul lunii noiembrie, 34 de angajatii ai Judecatoriei si Parchetului Barlad au deschis si ei procese impotriva statului, cerand declararea diminuarii de 25% a veniturilor ilegala. Cei 34 de slariati sunt grefieri si personal auxiliar nu sunt magistrati. Procesul se judeca la Curtea de Apel Bucuresti. Primul termen fiind stabilit pentru 25 februarie. Detalii aici.
Potrivit liderilor de sindicat, peste 400 000 de bugetari sunt implicati in procese prin care solicita instantelor sa constate ca diminuarea venituriulor cu 25% este ilegala.
Presa locala si nationala a notat ca ar exista cateva zeci de cazuri in care bugetarii au castigat procesele intentate statului. ProTV a mentionat, in urma cu doua saptamani, ca ar fi vorba de 32 de astfel de decizii la prima instanta. Trebuie subliniat faptul ca aceste decizii sunt ale Tribunalelor si ca statul mai are cai de atac.
Procesle bugetarilor intentate statului pentru recuperarea diminuarii salariale sunt sustinute de sindicate. BNS, CNSL Fratia sau Cartel Alfa au angajat avocati si au sustinut bugetarii in lupta impotriva statului.
Miza nationala a acestor procese o reprezinta incarcarea bugetului cu cheltuieli suplimentare. Potrivit Ministerului Finantelor, in urma cu sase luni au fost contabilizate economii de aproximativ 1, 2 miliarde de euro din taiere salariale. Vezi aici o analiza detaliata despre procesele bugetarilor.