Sari direct la conținut

Redeventele la gazele de sist si la cele din Marea Neagra ar putea fi diferite fata de cele la gazele conventionale on-shore

HotNews.ro

Sistemul de redevente petroliere ar putea fi diferit in cazul gazelor de sist fata de cel al gazelor conventionale, a admis ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, in cadrul unei conferinte. Intrebat daca va fi stabilit un sistem diferentiat chiar in acest an, ministrul a precizat ca trebuie vazut mai intai daca exista rezerve de gaze de sist in Romania. Abia dupa ce se va stabili clar care sunt rezervele, va fi stabilit si nivelul redeventelor in cazul gazelor de sist. Si in privinta rezervelor de gaze din Marea Negra, Nita a spus ca trebuie „sa facem redeventele pe aceasta zona, pentru ca lucrurile vor evolua foarte rapid acolo”.

Practic, sa fie impus un sistem diferit fata de gazele conventionale on-shore.

Tot legat de gazele de sist, ministrul a precizat ca „trebuie sa avem o alta abordare” si ca trebuie sa „se faca diferente intre explorare si exploatare”.

Reprezentantii Guvernului au spus in mai multe randuri ca redeventele trebuie aduse la nivelul mediei europene.Noile redevente vor fi stabilite pentru perioada 2015-2024. Redeventele de petrol si gaze, cuprinse intre 3,5% si 13% din productie, sunt fixate din 2004 pana in decembrie 2014. Aceste taxe au fost stabilite in urma semnarii contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro