Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica: Maine se decide soarta contractului cu Europec/ Teoretic, "baietii destepti" se pot inscrie la masa credala/Baietii destepti au acceptat o crestere de pret cu doar 15%
”Administratorul judiciar va mentine sau denunta contractele incheiate de debitoare in functie de necesitate si oportunitatea lor”, se arata in sentinta Tribunalului Bucuresti care a admis cererea de intrare in insolventa a Hidroelectrica. Contactat de HotNews.ro, Remus Borza, partener in firma Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a declarat ca soarta unuia dintre aceste contracte ar putea fi decisa chiar maine, 26 iunie. Contractul la care face referire Borza este cel incheiat cu Europec (n.red. unul dintre cele mai mici contracte dintre cele cu „baietii destepti”). Borza a mai spus ca „baietii destepti” se pot inscrie la masa credala si ca pot cumpara creante de la banci. „Insa, nicio banca nu cred ca este dispusa sa vanda creante”, a precizat Borza.
Administratorul judiciar al Hidroelectrica a confirmat ca exista posibilitatea ca beneficiarii contractelor bilaterale incheiate cu Hidroelectrica sa se inscrie la masa credala. Chiar daca nu au, in prezent, nimic de „luat”, pot sa „cumpere” de la banci creante. Borza crede ca bancile nu vor accepta deoarece Hidroelectrica se achita de obligatii chiar si acum cand se afla in procedura de insolventa. „Saptamana trecuta, a platit 1,3 milioane euro catre BCR, astazi plateste 2,6 milioane de euro catre Bancpost”, a precizat Borza. „Din punct de vedere al bancilor, este doar un disconfort temporar”, a mai spus Borza. Intrebat de posibilitatea acordarii unor garantii guvernamentale, Borza a afirmat ca din punctul sau de vedere Hidroelectrica nu va putea beneficia de acestea deoarece intra sub incidenta ajutorului de stat.Executivul intentioneaza sa acorde anumite garantii guvernamentale pentru creditele accesate de Hidroelectrica, au afirmat pentru HotNews.ro surse din sectorul energetic.
Hidroelectrica are angajate credite bancare de circa 500 de milioane euro.
Acesta spune ca primul contract pentru care se va lua o hotarare este cel cu Europec. Potrivit unui raport al Fondului Proprietatea, Europec a cumparat anul trecut circa 320,8 mii MWh la un pret mediu de 141 lei/MWh. Din punct de vedere cantitativ, este unul dintre cele mai mici contracte, iar pretul este printre cele mai mari. Borza spune ca a fost luat in calcul acest contract deoarece nu au mai efectuat plati inca din ianuarie. Administratorul judiciar nu a dorit sa precizeze ce decizie ar putea fi luata in cazul Europec. Practic, nu a precizat daca va fi sau nu reziliat acest contract.
„Baietii destepti au acceptat o crestere a preturilor cu doar 15%”
Intrebat de celelalte contracte cu „baietii destepti”, Borza a spus ca „ii astept la negocieri”. In opinia sa, intrarea in insolventa ar putea fi de ajutor in negocierea contractelor. In ceea ce priveste stadiul actual al negocierilor, Borza spune ca „baietii destepti” au acceptat anumite conditii „in bataie de joc”. Mai precis au acceptat reducerea perioadei contractelor de la 1 ianuarie 2019 la 31 decembrie 2018, reducerea cantitatilor cu 5% in medie si cresterea preturilor cu doar 15%, a mai spus Borza. „O crestere cu 15% inseamna tot un pret sub media celui de pe piata. Cam cu 30% sub ce este pe piata”, a mai spus Borza. Trebuie precizat ca aceste negocieri se poarta de circa 5 luni.
Intrebat despre modul in care se va face reorganizarea Hidroelectrica, Borza a spus ca se va interveni pe diverse contracte precum cele de achizitii, de prestari servicii etc. Aceasta in conditiile in care Hidroelectrica si Ministerul Economiei s-au angajat fata de sindicate ca „reorganizarea se va face din punct de vedere al mecanismelor economice, fara vanzarea de active, cu mentinerea in integralitate a drepturilor salariatilor societatii si cu asigurarea stabilitatii locurilor de munca”. Aceste conditii sunt cuprinse intr-un acord semnat cu sindicatul Hidrosind pe 22 iunie.
Borza a precizat ca procesul de reorganizare ar putea dura intre 6 luni si un an.
Intrarea Hidroelectrica in insolventa incalca anumite angajamente asumate de Guvern in fata FMI si Bancii Mondiale. Board-ului Bancii Mondiale tocmai a aprobat un imprumut de 1 miliard de euro pentru Romania.Pentru acest imprumut, Romania si-a asumat o serie de obligatii, unele facand referire la Hidroelectrica. Aceste obligatii sunt trecute intr-un draft (n.red. Letter of Development Policy) transmis Bancii Mondiale. Angajamente similare sunt trecute si in scrisoarea de intentie (n.red. Letter of Intent) catre FMI. In primul rand, Guvernul se angajeaza sa numeasca pana la sfarsitul lunii iunie 2012 o noua conducere la Hidroelectrica, in conformitate cu principiile managementului profesionist, se arata intr-un draft obtinut de HotNews.ro. Apoi, se obliga sa listeze compania pana in luna octombrie, se mai arata in acel document.
Insa, Hidroelectrica nu va avea nici management profesionist si nici nu se va lista pe bursa. Aceasta pentru ca tocmai a intrat in insolventa.
- In documentul transmis Bancii Mondiale se mai prevede ca, in privinta contractelor bilaterale, „elementele cheie ale contractelor, inclusiv pretul, durata si volumul, vor fi postate pe site-ul Hidroelectrica in termen de 30 de zile de la finalizarea negocierilor.”