Sari direct la conținut

Remus Borza: Nu sunt de acord cu divizarea Hidroelectrica. In cel mai rau caz, accept infiintarea Companiei Nationale de Electricitate

HotNews.ro

​Sectorul energetic national va suferi mari modificari in urmatoarea perioada, in cazul in care va fi pusa in aplicarea ideea ministrului delegat pentru energie, Constantin Nita, de creare a 2-3 companii puternice care sa functioneze pe mix de resurse energetice. Hidroelectrica ar urma sa se imparta in 2-3 companii, dupa care sa fuzioneze cu termocentralele. „Nu sunt de acord cu divizarea (…)In cel mai rau caz, pot sa accept crearea unei companii-Compania Nationala de Electricitate”, a declarat Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica. „Poate sa fie un holding”, a mai spus Borza.

Acesta a mai precizat ca societati precum complexul energetic Oltenia si complexul energetic Hunedoara „trebuie sa inteleaga” faptul ca nu mai pot sa functioneze in conditiile actuale si ca trebuie sa se reorganizeze in vederea reducerii costurilor. „Au schema (n.red. de personal) supradimensionata”, mai afirmat Borza. Administratorul judiciar a dat exemplul termocentralelor din Ungaria care au costuri de 30 de euro/MWh, aproape cat cele de la Hidroelectrica. In schimb, Oltenia si Hunedoara au costuri de circa 50 euro/Mwh, respectiv 60 euro/MWh. Aceasta in conditiile in care preturile de vanzare a energiei pe piata libera au scazut foarte mult in ultima perioada, la o medie de sub 40 euro/MWh.

Reamintim ca in loc sa treaca la un program de reducere a costurilor, Oltenia si Hunedoara au primit facilitati de la Guvern printr-o hotarare aprobata in luna aprilie care permite termocentralelor acces garantat si prioritar in sistemul energetic. Mai mult, Nita doreste sa uneasca aceste societati ineficiente cu unitatile mai rentabile, precum hidrocentralele. La Oltenia a fost pus „manager profesionist” inca din luna ianuarie 2013. Pe 21 ianuarie 2013, Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia l-a numit pe Directorul General interimar de atunci al companiei, Laurentiu Ciurel, fost vicepreşedinte PSD Gorj, in functia de Director General, cu un mandat pentru patru ani.

Constantin Nita a declarat intr-un interviu pentru HotNews ca nu renunta la ideea de a infiinta 2-3 companii care sa functioneze pe mix de resurse energetice. „Cum poate o companie care produce energie doar pe baza de carbune sa fie competitiva pe o piata in care functioneaza hidro si nuclear. Daca cineva poate sa-mi raspunda la aceasta intrebare, atunci o sa fiu si eu de acord cu el (…)Unele companii pot fi asociate intr-un sistem de holding care poate sa functioneze foarte bine pe centre de profit, deci sunt solutii Vreau sa le fac indiferent daca deranjez pe unii sau pe altii. Aceste companii pentru tara sunt foarte necesare. Cine intelege bine, cine nu, mai pune mana, mai citeste, mai studiaza si apoi vine sa discute cu mine.”, a spus Nita.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro