Remus Vulpescu, administratorul special Hidroelectrica: Pana la finalizarea procedurii la Hidroelectrica nu mai intra in insolventa alta firma de stat
Avocatul Remus Vulpescu, seful Oficiului pentru Particitatiile Statului si Privatizare in Industrie (OPSPI) si administratorul special al Hidroelectrica, a declarat ca, atat timp cat producatorul de energie se afla in insolventa, nicio alta societate de stat nu va ajunge in aceeasi situatie.
„Cat timp Hidroelectrica este in insolventa, nu ne propunem sa incepem o procedura similara la alta companie de stat. (…) Aceasta decizie a fost posibila la Hidroelectrica pentru ca este o societate cu potential urias de redresare strict printr-un program de reorganizare jdicara”, a afirmat Vulpescu in emisiunea „Dupa 20 de ani”, difuzata duminica de Pro TV, citat de Mediafax.
Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie electrica din Romania, a intrat in insolventa in 20 iunie, la solicitarea Consiliului de Administratie.
Consiliul si-a motivat cererea prin scaderea cifrei de afaceri si cresterea datoriilor, pe fondul unui „dezastru de management” si al secetei din 2011.
„Eu am propus Consiliului de Administratie sa luam aceasta hotarare. Dezbaterile au durat ore. In Consiliul de Adminsitratie nu a fost niciun vot contra, au fost trei membri prezenti”, a precizat Vulpescu.
Consiliul de Administratie al Hidroelectrice este format din patru reprezentanti ai Ministerului Economiei, actionarul majoritar al companiei, si unul desemnat de Fondul Proprietatea, actionar minoritar.
Vulpescu a aratat ca, daca o alta companie de stat se va afla in stare de intrare in insolventa, va fi analizat potentialul de redresare economica a respectivei societati, inainte de inaintarea catre instanta a cererii de acceptare a procedurii de insolventa.
„Daca acum sau in viitor o alta companie de stat este sau va fi intr-o stare de insolventa vom analiza daca are potential de redresare prin mecanisme economice si nu vom deschide procedura daca va exista riscul ca acea societate sa nu poata evita falimentul”, a precizat Vulpescu.
Avocatul Remus Borza, care detine firma Euro Insol, desemnata administrator judiciar al Hidroelectrica, a declarat, prezent in emisiune, ca in opinia sa toate companiile de stat ar trebui sa treaca printr-un proces de insolventa.
„Ca o parere personala, toate companiile de stat ar trebui sa treaca prin purgatoriul procedurii de insolventa, pentru ca prin asta s-ar rasturna o paradigma, anume ca societatile de stat nu genereaza decat pierderi si arierate, si intr-o oarecare masura este adevarat, pentru ca lasa loc de manevra”, a spus Borza.
Vulpescu a afirmat ca, in calitate de sef al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), a transmis, de cand a preluat conducerea OPSPI, informari catre ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, privind „potentiala” stare de insolventa nu doar la Hidroelectrica, ci si la alte societati de stat.
„Ca sef OPSPI am facut, cum este si normal, informari catre ministrul Economiei, privind constatari la companii cu capital integral sau majoritar de stat. Parte din informari se refera la potentiala stare de insolventa, nu numai la Hidroelectrica. Am propus ca procedura insolventei sa fie evitata pe cat posibil, chit ca e vorba doar de reorganizare judicara, dar tot eu am sesizat ca la Hidroelectrica este un asemenea potential de redresare, incat ar trebui urmata aceasta procedura, ar trebui reorganizata societatea sub protectia autoritatilor judiciare si nu exista un risc semnificativ ca Hidroelectrica sa petreaca un timp lung in reorganizare sau sa ajunga macar pe aproape de faliment”, a spus Vulpescu.
Ministerul Economiei arata, in urma cu o saptamana, ca reorganizarea Hidroelectrica se va face fara vanzare de active, cu asigurarea stabilitatii locurilor de munca si mentinerea in integralitate a drepturilor salariatilor.