Sari direct la conținut

Robotul Curiosity a gasit o albie de rau secat pe suprafata planetei Marte

HotNews.ro
Roci sedimentare Marte / Pamant, Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS and PSI
Roci sedimentare Marte / Pamant, Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS and PSI

Robotul Curiosity al NASA a gasit o albie de rau secat, dovada ca suprafata planetei Marte a fost traversata candva de o sursa de apa, informeaza NASA. Potrivit Agentiei Spatiale Americane, desi existau deja dovezi ale existentei apei pe Marte, imaginile cu rocile specifice albiei unui rau sunt primele de acest fel.

Oamenii de stiinta studiaza imaginile cu pietre cimentate in conglomerate (roci sedimentare formate din sfărâmăturile rotunjite ale unor roci mai vechi). Dimensiunile si formele pietrelor ofera indicii cu privire la viteza si directia de curgere a raului.

„Din marimea pietrisului pe care l-a transportat, putem sa deducem ca apa se misca cu aproximativ 0,9 metri pe secunda, si ca adancimea era undeva intre glezna si sold”, a declarat William Dietrich de la Universitatea din California, Berkeley, unul dintre oamenii de stiinta din cadrul proiectului Curiosity.

„Au fost scrise multe lucrari despre canalele de pe Marte, cu ipoteze diferite legate de fluxul apei din acestea. Insa aceasta este prima data cand vedem pe Marte, cu adevarat, pietris transportat de apa. Este o tranzitie de la speculatii cu privire la dimensiunea aluviunilor la observarea lor directa”, a adaugat Dietrich.

Marte: Albie de rau secat

Marte: Albie de rau secat

Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Albia raului a fost gasita intre partea de nord a Craterului Gale si poalele Muntelui Sharp, un munte din interiorul craterului.

„Formele (rocilor – n.r.) spun ca au fost transportate, iar dimensiunile lor spun ca nu ar fi putut fi transportate de vant. Au fost transportate de apa”, a declarat un alt membru al echipei Curiosity, Rebecca Williams de la Planetary Science Institute din Tucson, Arizona

„Un curs de apa poate fi un mediu propice vietii”, a declarat John Grotzinger, de la California Institute of Technology din Pasadena adaugand ca „nu este prima noastra alegere in ceea ce priveste un mediu favorabil conservarii organice. Ne indreptam in continuare catre Muntele Sharp, dar aceasta este o asigurare ca am gasit deja primul mediu potential propice vietii.”

Prima misiune a robotului Curiosity pe Marte, de doi ani, investigheaza daca zonele din Craterul Gale au oferit candva conditii de mediu favorabile pentru viata microbiana.

NASA Jet Propulsion Laboratory, o divizie de la Caltech, a construit robotul Curiosity si gestioneaza proiectul Mars Science Laboratory pentru NASA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro