Sari direct la conținut

Robotul Curiosity a gasit pe Marte o "roca neobisnuita", asemanatoare unor roci de pe Pamant

HotNews.ro
Piatra Jake Matijevic - punctele analizate de intrumentele robotului Curiosity, Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS
Piatra Jake Matijevic - punctele analizate de intrumentele robotului Curiosity, Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Prima roca de pe Marte analizata de robotul Curiosity cu ajutorul a doua dintre instrumentele sale, o are o compozitie mai variata si neobisnuita decat se asteptau cercetatorii NASA. Potrivit misiunii, roca se aseamana cu unele roci din interiorul Pamantului.

Curiosity sau „Mars Science Laboratory” (MSL) a folosit doua instrumente pentru a studia compozitia chimica a rocii de dimensiunea unei mingi de fotbal, cu forma piramidala, botezata „Jake Matijevic” dupa un inginer al misiunii care a decedat de curand, scrie BBC.

Datele obtinute astfel sustin unele masuratori initiale surprinzatoare, informeaza NASA, si arata de ce misiunea Curiosity pune un accent atat de mare pe identificarea compozitiei rocilor. Potrivit specialistilor, astfel de informatii „spun povesti despre medii si procese planetare nevazute”.

„Aceasta roca se aseamana indeaproape, in ceea ce priveste compozitia chimica, cu un tip neobisnuit, dar bine-cunoscut, de roca identificat in multe regiuni vulcanice de pe Pamant. Este dificil sa stim, pe baza unei singure roci martiene de acest fel, daca au fost formate prin aceleasi procese, dar e un punct bun de plecare cand ne gandim la originea ei”, a declarat unul dintre membrii misiunii Curiosity, Edward Stolper, de la Institutul de Tehnologie din California (Pasadena, SUA).

Rocile de pe Pamant cu o compozitie asemanatoare rocii martiene se formeaza, in general, ca urmare a proceselor care se desfasoara in mantaua planetei, sub scoarta terestra, prin cristalizarea magmei bogate in apa la presiuni ridicate, explica cercetatorii NASA.

Roca Jake a fost prima analizata cu spectrometrul montat pe bratul robotozat – Alpha Particle X-Ray Spectrometer (APXS) – si a treizecea roca examinata cu ajutorul laserului ChemCam (Chemistry and Camera).

„Jake este un fel de roca martiana ciudata. E bogat in feldspat (nume generic dat unor minerale cu compozitie si aspect divers – n.r.) si sarac in magneziu si fier”, a declarat Ralf Gellert, de la Universitatea Guelph din Ontario (Canada), unul dintre cercetatorii ce se ocupa de APXS.

ChemCam a identificat o compozitie chimica unica in fiecare din cele 14 puncte de pe stanca analizate, mai precizeaza NASA.

Examinarea rocii Jake reprezinta si prima comparatie facuta pe Marte intre datele obtinute de APXS si datele obtinute de ChemCam.

Potrivit BBC, robotul Curiosity a analizat roca Jake Matijevic in urma cu trei saptamani. Cercetatorii nu au anticipat ca roca ar avea valoare stiintifica dorind, mai degraba, sa testeze simultan instrumentele robotului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro