Robotul Curiosity al NASA a inregistrat pe Marte temperaturi de peste zero grade Celsius
Robotul Curiosity al NASA, care a ajuns la 5 august pe Marte, a inregistrat temperaturi mai mari de zero grade Celsius in craterul Gale, ale carui peisaje „se aseamana cu (statul american) Arizona”, au anuntat vineri responsabilii programului spatial, informeaza AFP, citat de Agerpres.
John Grotzinger, expert in cadrul misiunii Institutului de Tehnologie din California (Caltech), la Pasadena, a salutat vineri, intr-o conferinta de presa, faptul ca oamenii de stiinta dispun din nou, prin intermediul Curiosity, de o statie meteo pe Marte.
„Pot sa va spun ca temperatura maxima de ieri, la suprafata (planetei) Marte in apropiere de robot, era de peste” zero grade Celsius, a declarat Grotzinger, precizand ca valoarea exacta a fost de „276 grade Kelvin” (2,85 grade Celsius).
„Este un moment extrem de important pentru stiinta, deoarece ultima statie meteo de lunga durata pe Marte dateaza din urma cu 30 de ani”, cand Viking 1 a incetat sa mai comunice cu Terra, a adaugat el.
John Grotzinger a prezentat de asemenea patru noi fotografii, intr-una din ele putandu-se vedea clar diferitele straturi de roci ale colinelor de culoare ocru situate la poalele muntelui Sharp, pe care va trebui sa urce Curiosity in timpul misiunii sale de doi ani.
„Marginea craterului (Gale) seamana putin cu desertul Mojave (din California) si, acum, ceea ce vedeti seamana cu regiunea Four Corners (intersectia statelor Colorado, Arizona, Utah si New Mexico) sau cu Sedona, in Arizona, unde aveti aceste coline si aceste platouri”, a precizat expertul citat.
„Ar trebui sa existe minerale hidrate in toate aceste straturi”, a adaugat el. Oamenii de stiinta considera ca regiunea craterului Gale a avut apa in trecut si ca formatiunile geologice vechi ale muntelui Sharp ar putea conserva urme de viata anterioare.
Grotzinger a precizat de asemenea ca robotul Curiosity ar putea testa saptamana viitoare primle sale miscari de roti.
El a mai anuntat ca prima destinatie a robotului va fi in cele din urma o zona denumita Glenelg, „la jonctiunea a trei situri geologice interesante”. Aceasta zona este in directia opusa muntelui Sharp, insa ramane „adevaratul obiectiv”, a dat asigurari Grotzinger.
Robotul ar urma sa inainteze „doua-trei saptamani” pentru a ajunge la Glenelg, insa expertul nu a exclus ideea de a se opri pe drum daca robotul va gasi „exemple interesante de roci”.
Pe termen mai lung, „spre sfarsitul anului, cred ca va trebui sa ne indreptam privirea in directia muntelui Sharp”, a afirmat el. Noi poze cu muntele, mai clare, urmeaza sa fie disponibile „in una sau doua saptamani”, a adaugat el.
Curiosity este cel mai modern robot trimis pe Marte de NASA, care a cheltuit 2,5 miliarde de dolari pentru aceasta misiune.