Sari direct la conținut

Robotul Curiosity va incepe in curand sa foreze in scoarta martiana

HotNews.ro
Fragmente din roca "John Klein", Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS
Fragmente din roca "John Klein", Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Robotul american Curiosity se indreapta catre o roca plata cu irizatii care ar putea oferi indicii cu privire la prezenta apei pe planeta Marte, informeaza NASA. In cazul in care roca se incadreaza in parametrii stabiliti de ingineri, Curiosity va incepe in urmatoarele zile sa foreze si sa analizeze scoarta martiana.

Curizity se afla in interiorul Craterului Gale si investigheaza daca planeta a oferit vreodata un mediu favorabil pentru viata microbiana. Curiozity a ajuns in craterul in urma cu cinci luni, pentru o misiune de minim doi ani.

Curiosity se va deplasa in zilele urmatoare intr-o zona aleasa de specialistii de la NASA si va incepe sa efectueze mai multe foraje in urmatoarele doua saptamani, a precizat Richard Cook, de la Jet Propulsion Laboratory (din cadrul NASA), unul dintre coordonatorii misiunii, citat de AFP.

„Forarea rocii pentru a colecta esantioane va fi sarcina cea mai delicata de la sosirea robotului pe Marte”, pe data de 6 august 2012, a explicat cercetatorul american.

„Acest lucru nu a fost facut niciodata in misiunile trecute si nu vom fi surprinsi daca lucrurile lucrurile nu se vor desfasura precum cum era prevazut”, a adaugat Richard Cook.

Curiosity va colecta esantioanele prelevate din interiorul rocilor pentru a le analiza cu ajutorul instrumentelor sale si a determina compozitia chimica si minerala a acestora.

Roca selectionata de NASA se afla intr-o zona in care camerele video de la bordul robotului Curiosity au evidentiat prezenta unor caracteristici geologice neasteptate, precum irizatii, noduli, pietricele incrustate in gresie si chiar gauri in sol.

Tinta robotului este o roca plata situata intr-o depresiune superficiala numita Yellowknife Bay. Solul din aceasta zona difera de cel din zona de amartizare, localizata la circa 500 de metri distanta.

Roca a fost denumita „John Klein”, in memoria fostului director adjunct al misiunii Curiosity, John W. Klein, decedat in 2011, a precizat Cook.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro