Romania preia presedintia Consiliului Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor
Catalin Marinescu, presedintele ANCOM, a preluat marti, 11 iunie, in numele Romaniei presedintia Consiliului Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor (UIT), institutie care are rolul de a realiza politicile generale in sectorul telecomunicatiilor, a anuntat autoritatea nationala de reglementare in comunicatii. In calitate de presedinte, Marinescu va conduce lucrarile Consiliului UIT de anul acesta care se desfasoara in perioada 11-21 iunie la Geneva. Romania a mai detinut aceasta pozitie in anul 1981.
Consiliul UIT se reuneste in fiecare an pentru a asigura guvernarea si functionarea eficienta a Uniunii si a adopta masurile necesare pentru implementarea prevederilor Constitutiei, Conventiei, Regulamentelor Administrative si a deciziilor Conferintelor Plenipotentiarilor UIT. Totodata, Consiliul are rolul de a realiza politicile generale in sectorul telecomunicatiilor si de a pregati raportul privind politica si strategia UIT pentru urmatoarea conferinta a plenipotentiarilor. Din Consiliu fac parte maxim 25% din numarul total de tari membre ale Uniunii, asigurandu-se reprezentativitatea celor 5 regiuni ale lumii. Intre cele 46 de state membre ale Consiliului, Romania, aflata la cel de-al cincilea mandat consecutiv, reprezinta Regiunea C (Europa de Est si Asia de Nord), alaturi de Bulgaria, Cehia, Polonia si Federatia Rusa.
Sesiunea din acest an a Consiliului va aborda teme generale, precum politici si strategii la nivelul UIT, evenimente organizate de UIT pe parcursul urmatorilor ani, dezbaterea unor rapoarte ale grupurilor de lucru si probleme administrative si manageriale, dar si teme de actualitate la nivel mondial in domeniul telecomunicatiilor, cum ar fi rolul telecomunicatiilor in schimbarile climatice si protectia mediului, conformitate si interoperatibilitate si accesibilitatea tehnologiilor ITC pentru persoanele cu dizabilitati. Unul dintre cele mai importante subiecte pe agenda din acest an este si proiectul de buget al Uniunii pentru perioada 2014-2015.
- „Viitorul este aici. Chiar daca suna ca o contradictie in termeni, evolutia este status quo-ul in domeniul telecomunicatiilor si IT-ului, iar odata cu evolutia vine si nevoia de cooperare. Aceasta as vrea sa fie deviza noastra pe parcursul lucrarilor acestui Consiliu: sa cooperam pentru evolutie, sa ne pregatim impreuna pentru provocarile schimbarii, cresterii si modernizarii. Tehnologiile se schimba rapid, apar noi servicii, iar acum lumea trece la o noua etapa de la an la an si nu de la decada la decada. Rolul UIT este acela de a asigura o viata mai buna omenirii prin intermediul comunicatiilor si tehnologiilor IT in acest mediu mereu schimbator, o responsabilitate care ne onoreaza, dar ne si obliga”, a declarat Catalin Marinescu in deschiderea lucrarilor Consiliului.
In cadrul Consiliului vor mai fi dezbatute aspecte care tin de organizarea evenimentelor viitoare ale UIT, precum Conferinta Mondiala pentru Dezvoltare in domeniul Telecomunicatiilor (WTDC-14), Conferinta Plenipotentiarilor UIT (PP-14), sesiunea din 2014 a Consiliului sau Conferinta Mondiala pentru Radiocomunicatii (WRC-15), evenimente importante pentru sectorul telecomunicatiilor pentru ca in cadrul lor se pun bazele politicilor de administrare a standardelor, spectrului si dezvoltarii in domeniu la nivel mondial.
La sesiunea Consiliului UIT din acest an participa delegati din 48 de tari reprezentand cele 193 de state membre ale UIT. Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul UIT, aici.