Sari direct la conținut

Romania va avea o crestere economica de 6,3%

Gardianul

Specialistii Bank Austria Creditanstalt estimeaza o crestere economica de 6,3% a economiei romanesti in acest an, se arata in studiul „Romania Flyin high”, realizat de specialistii institutiei financiare. In primul semetru al anului, cresterea a fost de 6,6% in termeni reali.

Dinamica cresterii a fost determinata de cererea interna puternica, in special in sectorul consumului privat, care a crescut cu 9% in termeni reali, in prima parte a anului. Aceasta a stimulat comertul cu amanuntul, care a inregistrat o crestere de 14,1% in primul semestru. Celelalte componente ale cererii interne sunt, de asemenea, viguroase, apreciaza specialistii bancii.

Progresul facut in restructurarea sectorului corporatist a majorat capitalul brut format in perioada analizata cu 10,4%, fata de perioada similara din anul anterior. Totodata, consumul public a inregistrat o crestere importanta de 6%, cauzata de perioada electorala.

Cererea interna importanta a determinat o majorare a importurilor cu 19,1%, cifra care a intrecut cresterea puternica a exporturilor cu 17,1%. In consecinta, contributia comertului extern la Produsul Intern Brut a fost negativa.

Estimarile pentru partea a doua a anului arata consumul privat ca fiind principalul pilon al cresterii, datorita majorarii semnificative a imprumuturilor si a salariilor reale. Investitiile vor sustine cresterea, avand in vedere fluxul record de investitii straine directe si efectuarea consecventa de investitii in echipamente si masini.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro