Romanii nu mai stiu cine e la putere si cine in opozitie
Potrivit unui sondaj CURS, electoratul nu mai poate plasa cu exactitate partidele pe scena politica. Nu mai putin de 34% dintre romani considera ca PD se afla in continuare la putere, releva un sondaj CURS realizat la comanda Institutului Republican, in perioada 5-15 iunie.
Desi are un scor electoral net inferior democratilor, PLD-ul lui Theodor Stolojan este asimilat opozitiei la actuala putere de 41% dintre cei intervievati, spre deosebire de 30% cati opteaza pentru PD. 19% dintre romani spun ca UDMR nu e la putere si 10% plaseaza PNL in opozitie iar PSD la guvernare.
Potrivit sondajului, PSD si PRM si-au pastrat statutul „castigat” dupa alegeri de partide de opozitie, cu 59% dintre optiunile celor chestionati.
PLD se zbatein jurul pragului electoral
Impins in sondaje de suspendarea lui Basescu, la o luna dupa referendum PD isi pastreaza cota electorala ridicata, fiind optiunea a 43% dintre romani daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare.
Democratii sunt urmati de PSD cu 19%, PNL cu 11%, PNG cu 7%, PRM cu 6% si UDMR cu 5%. Potrivit studiului CURS, dintre partidele cu reprezentare parlamentara, PLD si PC nu ar mai face parte din legislativ, ele fiind cotate cu 4, respectiv 2 procente. Sub pragul electoral se situeaza si PNTCD si PIN cu 2%, respectiv 1%.
Optiunile pentru alegerile pentru Parlamentul European sunt similare celor din cazul scrutinului pentru legislativul de la Bucuresti. PD este creditat cu 43% din intentiile de vot, PNL cu 12%, PSD cu 10%, PNG cu 8%, PRM si UDMR cu 5%. Sub pragul electoral se situeaza si de aceasta data PLD (4%), PNTCD (2%), PC (1%) si PIN (1%).
PNG si PSD, concurenta la Bucuresti
Topul pentru parlamentare este diferit in Bucuresti. Potrivit unui sondaj CSOP, realizat in perioada 6-12 iunie, PD conduce cu 46,6% din optiuni, PSD, cu 15,3%, pierzand insa locul al doilea in favoarea PNG, creditat cu 17,9 din intentiile de vot.
Locul al patrulea este ocupat de PNL cu 10,2%. Daca s-ar contabiliza doar voturile bucurestenilor PRM nu ar intra in parlament, doar 4,1% dintre respondentii CSOP declarandu-si sustinerea pentru partidul condus de Corneliu Vadim Tudor.