România va participa la programul UE pentru achiziția de muniție pentru Ucraina / Ce prevede acordul statelor europene
România se numără printre cele 17 state membre ale Uniunii Europene, din 27, plus Norvegia, care au convenit luni să cumpere în comun muniţie de artilerie în valoare de două miliarde de euro pe care să o livreze Ucrainei pentru a o ajuta în războiul declanșat de Rusia, conform Reuters.
Statele care vor participa la acest program, conform acordului la care s-a ajuns luni, sunt:
- Austria, Belgia, Croaţia, Cipru, Cehia, Estonia,
- Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Luxemburg,
- Malta, Olanda, Portugalia,
- România, Slovacia, Suedia şi Norvegia.
Alte state membre s-ar putea alătura ulterior, scrie Reuters.
Un milion de proiectile pentru Ucraina
- „Este o decizie istorică.
- În urma propunerii mele, statele membre au convenit să ofere Ucrainei un milion de obuze de artilerie în următoarele 12 luni”, a anunţat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, în timpul Consiliului miniştrilor de Externe şi ai Apărării din statele UE.
- „Am ajuns la un consens politic pentru a trimite Ucrainei un milion de proiectile de calibru 155 mm.
- Mai sunt multe, multe detalii care trebuie (rezolvate), dar pentru mine este cel mai important să încheiem aceste negocieri și asta îmi arată un lucru: dacă există voință, există o cale”, a declarat la rândul său ministrul estonian al Apărării, Hanno Pevkur, adăugând că obuzele vor fi trimise în termen de 12 luni.
Ce prevede acordul la care au ajuns țările europene – un plan în trei etape
Planul propus de Borrell şi aprobat luni de 17 din cele 27 de state membre UE prevede că acestea vor furniza urgent Ucrainei, din propriile lor stocuri, obuze în principal de calibrul 155 mm, o finanţare de un miliard de euro în acest scop urmând să fie asigurată din contribuţiile statelor membre la fondul denumit Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF). Statelor care vor oferi aceste muniţii li se va rambursa din EPF aproximativ 50-60% din costul muniţiei.
Ulterior, încă un miliard de euro din EPF ar urma să fie folosit de Agenţia Europeană pentru Apărare (EDA) sau de o asociere de cel puţin trei state membre pentru achiziţii comune de obuze destinate tot Ucrainei şi finanţate tot de cele 18 state care participă la acest program.
O al treia etapă a planului prevede creşterea capacităţilor de producţie de către 12 producători de armament din UE pentru a reface stocurile ţărilor UE diminuate de ajutorul oferit armatei ucrainene şi pentru a continua aprovizionarea Ucrainei.
Obuzele, esențiale într-un război de uzură
Ucraina a transmis de mai multe ori în ultima perioadă că aprovizionarea cu proiectile de 155 mm este o necesitate esențială în contextul în care se află într-un război de uzură cu forțele rusești invadatoare, în care ambele părți trag mii de lovituri de artilerie în fiecare zi.
Liderii ucraineni și occidentali au avertizat în ultimele săptămâni că armata Kievului consumă obuzele mai repede decât le pot produce aliații săi, ceea ce a a generat un nou imbold pentru livrările de muniție și pentru căutarea de modalități de a accelera producția.
Inițiativa comună de achiziționare de muniții ar reprezenta un pas important în integrarea UE, deoarece achizițiile în domeniul apărării au fost în mare parte apanajul guvernelor naționale. Proiectul va fi coordonat de Agenția Europeană de Apărare a UE.
Oficialii UE susțin că această inițiativă ar trebui să ducă la comenzi unice mai mari pentru firmele de armament, încurajându-le astfel să investească în creșterea capacității. (Foto: Dreamstime.com)