Sari direct la conținut

Roverul Perseverance a lăsat primul tub cu mostre pe solul planetei Marte

HotNews.ro
Peisaj de pe Marte, Foto: NASA
Peisaj de pe Marte, Foto: NASA

Roverul Perseverance al NASA a început să depună pe solul Planetei Roșii mici tuburi din titan cu mostre de roci și sol, fiind pentru prima oară când oamenii constituie pe o altă planetă un mic „depozit de mostre” care să fie apoi colectat de o altă misiune spațială.

Pe 21 decembrie a fost lăsat primul tubuleț din titan cu mostre, într-o zonă mai plată a craterului Jezero, denumită Three Forks. În următoarele două luni vor fi lăsate în acea zonă zece tuburi cu mostre de diferite tipuri.

Mostra a fost colectată pe 31 ianuarie 2022 de sofisticatul sistem „Sampling and Caching System” al roverului, dintr-o zonă denumită „South Séítah”, tot din Jezero Crater. O oră a durat până când tubul metalic a fost scos din „burta” lui Perseverance, a mai fost analizat cu grijă de camera video și a fost depus într-un anumit loc, pe solul marțian. Apoi, cu o altă cameră video, a fost verificată poziția în care tubul a ajuns pe sol, pentru a putea fi ridicat peste mulți ani, când o misiune va veni să colecteze mostrele.

Perseverance a forat de mai multe ori la suprafața marțiană în ultimele 16 luni și a colectat mai multe tipuri de roci și praf marțian în câteva zeci de mici tuburi din titan, perfect sigilate, tuburi pe care le va lăsa pe solul marțian.

Aceste tuburi ar trebui să fie culese peste câțiva ani de o altă misiune care, într-o serie de pași dificili, să le aducă pe Terra unde să fie analizate în cele mai bune laboratoare. Misiunea aceasta are mai multe etape și rocile vor ajunge după 2030 pe Terra.

Craterul Jezero adăpostea un lac și probabil o deltă acum câteva miliarde de ani, fiind un loc de unde oamenii de știință speră să obțină dovezi că la începuturile sale, Marte putea găzdui forme simple de viață.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro