Sari direct la conținut

Rusia: cresterea salariilor poate reduce competitivitatea economica

HotNews.ro

Salariul mediu lunar in Rusia a depasit 500 de dolari, ajungand la nivelul tarilor est-europene, a anuntat ministrul sanatatii si dezvoltarii sociale, Mihail Zurabov. Potrivit spuselor sale, redate de cotidianul Nezavisimaia Gazeta, cresterea salariilor va reduce capacitatea concurentiala a economiei ruse, care se bazeaza cu precadere pe forta ieftina de lucru.

Economistii independenti conidera cel mai mare pericol diferenta mare dintre salariile diferitelor categorii de angajati. Daca in Moscova un salariu de 1000 de dolari este demult ceva obisnuit, in unele regiuni si domenii de activitate salariile nu depasesc, in medie, 200 de dolari.

In plus, potrivit analistului Evgheni Gontmaher, de la Centrul de stuii socio-politice, in conditiile unui venit lunar de 7.000-8.000 de ruble (circa 300-350 de dolari), a lucra in domenii precum „invatamant, sanatate, cultura, devine o pierdere de timp, isi pierde ratiunea economica”.

Pe de alta parte, constructiile, transportul si sistemul comunal din marile orase continua sa functioneze datorita muncii imigrantilor, dar care pot sa-si abandoneze oricand locul de munca in favoarea altora mai bine platite.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro