Rusia: Practic, nu mai exista sanse de salvare a sondei Phobos-Grunt
Agentia spatiala rusa a recunoscut marti ca „nu mai exista practic sanse” de salvare a sondei Phobos-Grunt, lansata in 9 noiembrie si ramasa de atunci pe orbita in jurul Terrei, in loc sa se indrepte spre un satelit al planetei Marte, relateaza AFP.
„Trebuie sa fim realisti: deoarece nu am reusit in tot acest timp sa stabilim un canal de comunicare cu aparatul, nu mai exista practic sanse sa efectuam aceasta misiune”, a declarat directorul adjunct al Agentiei spatiale ruse, Vitali Davidov, citat de agentia Itar-Tass.
Surse din sectorul spatial afirmasera deja in urma cu o saptamana ca sonda poate fi considerata „pierduta”, dar, oficial, Agentia spatiala anuntase ca va continua eforturile pentru a intra in contact cu sonda si a remedia problemele.
Oficiali ai agentiei subliniasera ca „fereastra” temporala care permite sondei sa-si reia cursul spre Marte se va inchide la finele lunii.
„Dupa toate dovezile, aparatul nu va supravietui pana la urmatoarea fereastra”, a explicat Davidov, subliniind ca acest lucru nu se va mai intampla decat peste doi ani.
La fiecare doi ani, distanta dintre Marte si Pamant este mai redusa, ceea ce faciliteaza lansarile de sonde.
Acum, Agentia spatiala ia in calcul caderea sondei pe Pamant, dar a precizat ca este imposibil de prevazut locul acestei caderi.
„Experienta arata ca doar in ultimele zile, si nu inainte, putem determina zona caderii (…). Iar date precise despre caderea fragmentelor nu pot fi cunoscute de regula decat cu o jumatate de zi inainte”, a adaugat Davidov, citat de Ria Novosti.
Phobos-Grunt fusese lansata de o racheta Zenit de pe cosmodromul rus Baikonur, din Kazahstan.
Dar motoarele aditionale nu au pornit pentru a propulsa sonda spre Phobos, iar specialistii au incercat de atunci sa preia controlul de la distanta, pentru a o repune pe traiectorie.
Phobos-Grunt reprezinta prima tentativa a Rusiei de a efectua o misiune de explorare interplanetara dupa esecul din noiembrie 1996 a sondei Marte 96, care a cazut in oceanul Pacific.
Esecul acestei sonde inseamna si esecul primei misiuni a Chinei spre Marte, in conditiile in care Phobos-Grunt trebuia sa amplaseze pe orbita planetei rosii satelitul Yinghuo-1, care isi propunea sa studieze suprafata si campul magnetic.