Sari direct la conținut

Satelitul Earth-Observing 1 arata cum lava aruncata de vulcanul Kilauea inghite padurea de pe Insula Hawaii

HotNews.ro
Eruptia vulcanului Kilauea: 2 februarie 2014/11 martie 2014, Foto: NASA Earth Observatory/ Robert Simmon / EO-1 ALI
Eruptia vulcanului Kilauea: 2 februarie 2014/11 martie 2014, Foto: NASA Earth Observatory/ Robert Simmon / EO-1 ALI

De-a lungul timpului, cea mai mare parte a lavei aruncate de craterul Pu’u’O’o al vulcanului Kilauea, cel mai activ dintre cele cinci care formeaza Insula Hawaii, a avut un curs sudic, inspre coasta. Insa cu ocazia celei mai recente eruptii, raul de lava s-a indreaptat spre interiorul insulei, in padurile de ohia lehua, un copac endemic din cele mai mari sase insule ale arhipelagului hawaiian. Satelitul Earth-Observing 1 (EO-1) al Agentiei Spatiale Americane a urmarit traseul raului de lava Kahauale’a 2.

Instrumentul Advanced Land Imager (ALI) al satelitului EO-1 a realizat in data de 2 februarie si 11 martie 2014 fotografiile facute publice de NASA in cares e poate observa inaintarea lavei.

Raul de lava Kahauale’a 2 se misca incet, inaintand cu circa 600 de metri din noiembrie 2013. Avansul redus este rezultatul unor schimbari ciclice de presiune la aproximativ un kilometru sub suprafata.

Cand presiunea scade, volumul de lava aruncat de vulcan scade iar frontul de lava se opreste. Cand presiunea creste, lava este aruncata in explozii succesive, insa dureaza destul de mult ca materialul vulcanic sa inceapa sa impinga frontul de lava.

Eruptia vulcanului Kilauea – 2 februarie 2014 / Foto: NASA Earth Observatory/ Robert Simmon / EO-1 ALI

Eruptia vulcanului Kilauea – 11 martie 2014 / Foto: NASA Earth Observatory/ Robert Simmon / EO-1 ALI

In imaginile prezentate de NASA Earth Observatory conturul rosu prezinta „punctele fierbinti” detectate de instrumentul ALI. Norii apar in culoare alba iar zonele rosu-maronii de-a lungul marginii fluxului de lava reprezinta padurile arse.

Desi Kahauale’a 2 nu prezinta un risc imediat pentru asezarile umane, in cazul in care continua sa inainteze pe traseul actual, ar putea ajunge la comunitatile din nord-estul insulei.

In trecut, lava arncata de craterul Pu’u ‘O’o a distrus mai multe comunitati, inclusiv subdiviziunea Royal Gardens, de pe coasta sudica a Insulei Hawaii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro