Sari direct la conținut

Satelitul german de marimea unei masini a cazut pe Pamant in noaptea de sambata spre duminica

HotNews.ro
Satelitul ROSAT (imagine artistica), Foto: DLR.de
Satelitul ROSAT (imagine artistica), Foto: DLR.de

​ROSAT, satelitul german de marimea unei masini, s-a intors pe Terra in noaptea de sambata spre duminica, au anuntat responsabili de la Centrul german pentru spatiu si aeronautica (DLR), care au precizat ca nu se stie daca resturi din satelit au ajuns pe suprafata Pamantului, potrivit AFP.

Satelitul a reintrat in atmosfera intre orele 01:45 GMT (04:45 ora Romaniei) si 02:15 GMT (05:15 ora Romaniei), precizeaza DLR. Potrivit evaluarilor din 19 octombrie, circa 30 de bucati din satelti, cu o greutate totala de 1,7 tone, ar fi trebuit sa cada pe Pamant.

„Nu stim la ora actuala daca resturile au atins suprafata Terrei”, se precizeaza in comunicatul DLR.

Ca si in cazul satelitului NASA care a reintrat in atmosfera in septembrie – UARS, exista multe incertitudini in ceea ce priveste ultimele momente ale Rosat.

Daca masuratorile au fost corecte, satelitul care cantarea peste 2 tone a ajuns undeva deasupra Oceanului Indian, cu posibilitatea sa fi atins pamantul in Myanmar.

ROSAT sau ROentgen SATellite a fost lansat in iunie 1990 din Cape Canaveral intr- o orbita eliptica 565 km x 585 km x 53 de grade inclinatie orbitala. Era o misiune stiintifica dotata cu 2 telescoape de observatie- X-ray telescope (XRT) si Wide Field Camera (WFC). Satelitul de 2.426 kilograme si cu dimensiunile de 2.20 metri x 4.70 metri x 8.90 metri a continuat sa functioneze pana in februarie 1999. Din pacate, datorita faptului ca nu avea un sistem de propulsie propriu, nu a putut fi deorbitat controlat. Rezistenta atmosferei a redus insa continuu inaltimea orbitala astfel ca astazi Rosat zboara la aproximativ 200 km deasupra Pamantului, iar prabusirea sa se va produce in urmatorul interval de timp, potrivit Space Alliance.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro