Sari direct la conținut

Satelitul Rosat reintra in atmosfera- isteria satelitiilor ce se prabusesc pe Pamant reincepe

HotNews.ro

ROSAT sau ROentgen SATellite a fost lansat in iunie 1990 din Cape Canaveral intr- o orbita eliptica 565 km x 585 km x 53 de grade inclinatie orbitala. Era o misiune stiintifica dotata cu 2 telescoape de observatie- X-ray telescope (XRT) si Wide Field Camera (WFC). Satelitul de 2,426 kilograme si cu dimensiunile de 2.20 metri x 4.70 metri x 8.90 metri a continuat sa functioneze pana in februarie 1999. Din pacate, datorita faptului ca nu avea un sistem de propulsie propriu, nu a putut fi deorbitat controlat. Rezistenta atmosferei a redus insa continuu inaltimea orbitala astfel ca astazi Rosat zboara la aproximativ 200 km deasupra Pamantului, iar prabusirea sa se va produce in urmatorul interval de timp, potrivit Space Alliance.

Pe pagina dedicata de DLR reintrarii in atmosfera a satelitului german se precizeaza foarte clar ca predictiile agentiei au o precizie de plus/minus o zi. Ultimele informatii oficiale vorbesc de intervalul 22-23 octombrie cu posibilitate de schimbare daca apar fluctuatii ale activitatii solare (radiatia solara avand cum spuneam un efect direct in stabilirea coeficientului de rezistenta la inaintare in atmosfera).

Conform predictiilor DLR in urma reintrarii este posibil sa apara pana la 30 de resturi ale satelitului, cu o greutate de pana la 1.7 tone- fragmente care datorita caracteristicilor tehnice nu vor arde in atmosfera. Unul din ele este si oglinda telescopului, foarte rezistenta la temperatura. Cel mai probabil ea va cadea ca o singura bucata pe Pamant.

Zona unui posibil impact este cea cuprinsa intre 53 de grade latitudine nordica si 53 de grade latitudine sudica adica o arie foarte mare- ceea ce spune foarte mult despre incertitudinea predictiei, potrivit Space Alliance.

Urmariti in timp real traiectoria satelitului

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro