Science Report: Amasia, viitorul supercontinent, se va forma în Pacific. Faimosul tiranozaur Sue ar fi putut fi gay. De ce avem peste 300 de rase de câini și doar 42 de pisici?
Amasia, viitorul supercontinent, se va forma în Pacific ● Faimosul tiranozaur Sue ar fi putut fi gay ●. De ce avem peste 300 de rase de câini și doar 42 de pisici? ● Ce efecte negative mai poate avea un șef abuziv asupra subalternilor
Amasia, viitorul supercontinent, se va forma în Pacific
Că un nou supercontinent se va forma în viitorul îndepărtat nu mai este de multă vreme doar o speculație. Cam la fiecare 600 de milioane de ani, un nou supercontinent ia naștere pentru ca, ulterior, acesta să se separe în mase de uscat de mai mici dimensiuni. Problema cercetătorilor, care durează de vreo 40 de ani de ani pe puțin, ținea însă de locul în care se urma să se formeze acesta.
Geologul american Cristopher Scotese a fost primul om de știință care a prezentat această idee, în 1982, sub ceea ce a devenit cunoscut sub denumirea de Pangaea Proxima. În opinia sa, actualele continente urmează să se unească peste circa 200 – 250 de milioane de ani, în actuala zonă a Atlanticului. Deși se știa încă de atunci că Asia și America de Nord se apropie una de cealaltă cu aproximativ 2,5 centimetri/an, Scotese ipotetiza că această mișcare se va inversa peste 125 de milioane de ani, iar cele două Americi se vor uni cu Eurasia și Africa acolo unde astăzi există oceanul Atlantic.
Evident că nimeni nu poate calcula cu exactitate ce direcție vor urma masele actuale de uscat, deci e și multă speculație aici. De asta au și apărut nenumărate ipoteze care să vorbească despre Novopangaea, Aurica, Amasia, Pangaea 2 și alte supercontinente din viitor. Însă ceea ce rămânea constant în toate ipotezele astea a fost ideea de supercontinent.
Ultima ipoteză de acest gen, publicată în National Science Review, spune că viitorul continent se va forma în Pacific, începând cu zona Polului Nord. Procesul va începe peste circa 50 de milioane de ani, atunci când Asia se va uni cu America de Nord în zona arctică, și se va definitiva peste circa 200 de milioane de ani.
De unde știu cercetătorii asta? Păi, spun ei, pe baza datelor oferite de simulările computerizate. Ei au introdus într-un model computerizat toate datele de care dispunem azi, de la grosimea scoarței terestre în zonele oceanice, la tendințele de mișcare ale continentelor actuale și ale celor din trecut. Le-a ieșit că viitorul supercontinent se va forma în Pacific. Asta e, mergem și noi pe ce zic ei. În fond, nu prea e ca și cum ai putea aștepta până atunci ca să vezi dacă au avut dreptate.
Faimosul tiranozaur Sue ar fi putut fi gay
Pentru cine nu a auzit încă de Sue, vom spune că este vorba despre cel mai faimos exemplar de Tyrannosaurus Rex descoperit vreodată. De ce? Pentru că a păstrat peste 90% dintre elementele anatomice, mai mult decât în cazul oricărui alt exemplar. Apoi, este unul dintre cei mai mari reprezentanți ai speciei amintite, suficient cât să îl facă o vedetă în lumea paleontologiei. Sue prezintă însă niște bizarerii pe care oamenii de știință nu au reușit să le explice până acum.
Este vorba despre niște orificii de mărimea unei mingi de golf, care se regăsesc doar pe partea stângă a mandibulei. S-au emis tot felul de ipoteze de-a lungul timpului, plecând de la infecții și până la urme de dinți lăsate de alți carnivori, dar niciuna nu a stat în picioare până azi.
Una dintre ultimele ipoteze, publicată în revista Cretaceous Research, deși și ea este una doar speculativă, susține că Sue ar fi căpătat urmele respective în urma ritualurilor de împerechere cu diferiți masculi. Iar urmele, apropo, ar fi de gheare. Problema este că Sue, considerat inițial femelă, acum este catalogat tot ca mascul. Iar asta înseamnă că există posibilitatea ca animalul să fi fost gay. Asta ne mai lipsea, că în rest le rezolvasem pe toate. Dar, cum spuneam, totul e la nivel de speculație. Nimeni nu știe clar ce a făcut acele orificii din mandibula lui Sue și, mai ales, de ce.
De ce avem peste 300 de rase de câini și doar 42 de pisici?
Deși ați putea fi tentați să credeți asta, acest studiu nu a fost scris nici de o pisică, nici de vreo organizație care militează pentru drepturile pisicilor. Dar, uite că există cercetători care și-au pus problema asta stringentă pentru omenire.
Răspunsul nu este un cert dar, din câte se pare, are de a face cu utilitatea animalului. Câinele, spre exemplu, a fost primul animal domesticit, și asta încă de acum vreo 30-40.000 de ani. De ce? În primul rând că era util. Apoi, pentru că niște mutații genetice au făcut ca anumite exemplare de lupi să fie mai blânde decât restul. Nu în ultimul rând, pentru că lupii respectivi, animale inteligente, și-au dat seama că șansele lor de supraviețuire cresc în preajma omului. Nu e și cazul pisicilor care, din câte se pare, au impresia că ele l-au domesticit pe om ca să le slujească.
Cum ar veni, câinele poate fi dresat pentru a executa o sumedenie de lucruri folositoare pentru oameni. De la pază, la vânătoare, la tracțiune și până la grija față de copii sau de persoane cu diferite afecțiuni. Pisica, în schimb, este un animal solitar și, după cum știm toți, nu prea dă în brânci cu munca. Având în vedere că astea moderne nici șoareci nu mai prind, să zici că au și ele vreo utilitate, tot ce pot face este să vă lase să le smotociți. Dar numai când au ele chef, respectiv când le e foame.
Și iată că aveți răspunsul. De zeci de mii de ani, au fost create tot felul de rase de câini, în funcție de utilitate. Mai puțin în ultimul secol, atunci când au început să apară și rasele pur decorative, care nu sunt în stare decât să stea la poză și să arate ca niște pufoșenii. Pisicile, în schimb, domesticite abia acum vreo 5.000 de ani, au fost folosite doar pentru a scăpa curtea de rozătoare și alți paraziți. În rest, utilitate zero. Noroc că ne plac nouă pufoșeniile, că altfel…
Ce efecte negative mai poate avea un șef abuziv asupra subalternilor
Toată lumea știe că există șefi cu un comportament abuziv la adresa subalternilor. Fie i-ați întâlnit, fie ați auzit de ei. Și, de asemenea, toată lumea știe că un atare comportament duce la o lipsă de implicare, de productivitate a angajatului, la tot felul de situații în care cel din urmă este afectat emoțional și dă în altele, până la o situație toxică la locul de muncă șamd.
Există însă și un efect pe care oamenii de știință de abia acum încep să îl descopere. Mai exact, se susține într-un studiu publicat în revista Frontiers in Psychology, subalternii șefului cu probleme vor începe să adopte un comportament similar.
Studiul, care a analizat 323 de angajați din SUA, China, Pakistan sau Marea Britanie, afirmă că angajații care au fost supuși abuzurilor la locul de muncă încep să creadă că singura modalitate prin care pot reuși să își păstreze slujbele sau să avanseze în carieră este prin adoptarea unui tipar comportamental asemănător cu cel al șefului.
Cum ar veni, nu doar că scade productivitatea, dar mai iese și haosul de pe lume acolo. Noroc cu studii din astea. Nu de alta dar, la un moment dat, la fel ca angajații din studiu, unii chiar încep să creadă că aia e normalitatea. Apropo, ia să mă duc eu la redactorul șef să cer o mărire de leafă plus niște săptămâni libere. Ce-o fi o fi!
Sursa foto: profimediaimages.ro