Science Report: Marile descoperiri care vor schimba lumea în următorul deceniu (II): Mini-creiere mai mari și mai bune
Ultimul deceniu a adus progrese remarcabile în științe, de la descoperirea boonului Higgs până la editarea genetică ca în povestirile științifico-fantastice. Dar care vor fi cele mai importante salturi următoare ale cunoașterii? Siteul Live Science a întrebat mai mulți experți care vor fi descoperirile, tehnicile și progresele din domeniile lor pe care vor fi entuziasmați să le vadă în anii ʼ20.
Mini-creiere mai mari și mai bune
În ultimul deceniu, oamenii de știință au dezvoltat cu succes mini-creiere, cunoscute ca „organoide”, din celule stem umane care s-au diferențiat ca neuroni și s-au asamblat în structuri 3D. Începând de acum, organoidele cerebrale pot fi „crescute” astfel încât să poată semăna cu mici părți ale creierului în dezvoltarea fetală timpurie, conform celor spuse de Honjung Song, profesor de neuroștiințe la Perelman School of Medicine de la Universitatea Pennsylvania. Dar totul se poate schimba în următorii 10 ani.
„Putem cu adevărat modela, nu doar diversitatea tipurilor celulare, dar și arhitectura celulară”, afirmă dr. Song. Neuronii maturi se dispun singuri în straturi, coloane și circuite complicate în creier. În prezent, organoidele conțin doar celule imature care nu se pot aranja în aceste conexiuni complicate, dar dr. Song spune că domeniul poate depăși aceste etape în următorul deceniu. Cu modele în miniatură ale creierului la îndemână, oamenii de știință pot deduce cum se dezvoltă deranjamentele neurologice; cum descompun țesutul cerebral bolile neurodegenerative; și cum pot reacționa creierele diferiților oameni la diferite tratamente farmacologice.
Într-o bună zi (poate nu în următorii 10 ani) oamenii de știință vor putea să creeze „unități funcționale” de țesut neural care să înlocuiască zone deteriorate din creier. ”Cum ar fi să avem o unitate funcțională, prefabricată, pe care s-o conectăm la un creier deteriorat?”, spune Song. Acum, subiectul este pur teoretic, dar „cred că în deceniul următor vom ști” dacă va fi posibil, a adăugat el. (livescience.com)