Sari direct la conținut

Seful Roskosmos: Industria spatiala ruseasca are nevoie de masuri extreme, in caz contrar risca sa devina necompetitiva

HotNews.ro

Sectorul industriei spatiale din Rusia are nevoie de o reforma profunda pentru a ramane competitiva, a declarat directorul agentiei spatiale rusesti Roskosmos, Vladimir Popovkin, citat de RIA Novosti. Seful Roskosmos a indicat ca agentia ar trebui transformata intr-o companie care sa nu fie sub controlul direct al statului.

In cazul in care nu luam masuri extreme, sectorul va deveni necompetitiv in urmatorii 3-4 ani”, a declarat Popovkin joi seara.

Serie recenta de lansari esuate este „testul critic”, a declarat Vladimir Popovkin. Potrivit seful Roskosmos, „cauzele de baza sunt mult mai adanci si mai importante.”

Potrivit oficialului rus, daca se mentin conditiile actuale, in urmatorii ani satelitii rusesti vor fi prea scumpi pentru ca, in tarile competitoare, productivitatea in sectorul aerospatial va fi de pana la 4 ori mai mare. „Daca nu se schimba nimic, nu vom fi capabili sa vindem (tehnologie spatiala rusa – n.r.), in 2015, pentru ca echipamentul produs in vest va fi cu 33- 50% mai ieftin”, a declarat Popovkin.

Pentru a creste productivitatea, Roskosmos ar trebui sa fie transformata intr-o companie care nu se afla sub controlul direct al statului. Popovkin a sugerat ca „etapele inferioare” in lantul de productie ar trebui sa treaca in maini private si a cerut o schimbare fundamentala de strategie a statului de la realizarea unui produs finit la crearea de conditii favorabile succesului.

  • Esecurile programului spatial rusesc

Rusia a cunoscut in ultimul an o serie de esecuri in domeniul spatial, antrenand pierderea a mai multor sateliti si alte dispozitive, in special o nova cargo care trebuia sa aprovizioneze ISS.

La inceputul lunii august, o racheta ruseasca lansata de pe cosmodromul din Baikonur (Kazahstan) a esuat sa plaseze pe orbita doi sateliti de telecomunicatii din cauza unei defectiuni tehnice.

Acest incident intervine dupa esecul de la finele lui iulie a unei noi proceduri de atasare a navei cargo Progress la Statia Spatiala Internationala. Dispozitivul a reusit pana la urma sa se ataseze cateva zile mai tarziu, la a doua tentativa.

Trei sateliti de navigatie Glonass, lansati in decembrie 2010, s-au abatut de la cursul stabilit si s-au prabusit in Oceanul Pacific, costand Moscova 160 de milioane de dolari si dand inapoi programul ce avea ca obiectiv sa creeze un rival pentru GPS-ul american.

In august 2011, naveta cargo ruseasca Pogress M12-M, care transporta alimente si combustibil catre Statia Spatiala Internationala, a ars in atmosfera la scurt timp dupa lansare. Cu putin timp inainte, Rusia pierduse un satelit de telecomunicatii puternic, lansat de la cosmodromul Baïkonur din Kazahstan de o racheta Proton. Dispozitivul a fost gasit pe o orbita gresita.

La inceputul lunii noiembrie 2011, sonda Phobos-Grunt, conceputa sa aduca probe de sol de pe satelitul Phobos al planetei Marte, a ramas blocata pe orbita Pamantului. Sonda ruseasca fusese lansata pe 8 noiembrie de o racheta Zenit, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Phobos-Grunt este prima incercare a Rusiei de explorare interplanetara dupa esecul din noiembrie 1996 al sondei Mars 96, care a cazut in Oceanul Pacific.

La sfarsitul lunii noiembrie 2011, presedintele rus de la acea vreme Dmitri Medvedev a adus in discutie posibilitatea ca persoanele responsabile pentru esecurile recente ale programului spatial al Rusiei sa fie pedepsite financiar, sau chiar disciplinar ori penal. Potrivit presedintelui rus, lansarile nereusite au facut de rusine Rusia.

In decembrie 2011, un satelit militar rus de comunicatii s-a prabusit in Siberia, la cateva momente dupa lansare. Satelitul de tipul Meridian fusese lansat la bordul unei rachete purtatoare Soyuz-2, de la cosmodromul Plesetsk aflat in Arkhangelsk, in nordul Rusiei. „Informatii initiale sugereaza ca Soyuz-2 a suferit o defectiune in timpul celei de-a treia etape, iar satelitul s-a prabusit in Siberia”, a declarat atunci o sursa pentru RIA Novosti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro