Sari direct la conținut

Seful Visa Romania: Guvernul franeaza platile electronice printr-un ordin care le impune agricultorilor sa-si plateasca taxele in numerar

HotNews.ro
Catalin Cretu, Foto: HotNews.ro
Catalin Cretu, Foto: HotNews.ro

​​Un Ordin al Ministerului de Finante din luna octombrie 2013 privind modul in care pot fi facute platile de taxe si impozite de catre lucratorii din agricultura prevede ca acestia sa-si plateasca taxele si impozitele la unitatile teritorial administrative in numerar, fapt care pentru mine inseamna exclusiv, a atentionat joi Catalin Cretu, seful Visa Romania. „APIA distribuie ajutoarele venite dinspre UE pe carduri si sunt aproape 1,5 milioane de carduri la lucratori din domeniul agricol pe care se vireaza intre 1,5 mld. si 2 mld. de euro, deci nu este adevarat ca oamenii acestia nu au carduri, iar in al doilea rand am reusit sa extindem plata cu cardul la POS-uri in 188 de primarii si sunt si vreo 68 de primarii online pe Ghiseul.ro. Daca oamenilor li se interzice practic sa poata face plata cu cardul este un exemplu de franare a progresului”, a spus Cretu.

  • „Discutam mult cu Guvernul si am lansat strategia pentru promovarea platilor electronice in sectorul public. Deschiderea la nivel inalt este foarte buna, factorii de decizie sunt deschisi pentru a vedea cum pot introduce platile electronice in sectorul public. Cu toate acestea sunt sincope precum acest ordin, care franeaza efectiv dezvoltarea platilor electronice. Incercam sa aducem acest ordin in atentia factorilor de decizie si speram ca acestia sa-l revada in ideea de a-l modifica pentru a da posibilitatea acestor persoane sa plateasca oricum doresc dansii si in functie de infrastructura existenta la directia de taxe si impozite”, a declarat joi pentru HotNews.ro Catalin Cretu, seful Visa Romania, prezent la conferinta de lansare a publicatiei Major companies in Romania, de catre portalul de afaceri Doingbusiness.ro in parteneriat cu EY Romania.

Ordinul 1714/2013 al Ministerului Finantelor din 22 octombrie se refera in principal la “Persoanele fizice care datorează impozit şi contribuţii aferente veniturilor din activităţi agricole », iar la articolul 3 privind incasarea si virarea sumelor reprezentand obligatiile fiscale se spune:

  •  „(1) Plata sumei privind obligaţiile fiscale se face în numerar la compartimentul de specialitate al unităţii administrativteritoriale.”

Seful Visa Romania a mai precizat ca in momentul de fata in Romania sunt in total 13,3 milioane de carduri, din care 2,3 milioane sunt carduri de credit, restul fiind carduri de debit.

„Am ajuns ca 45 % din tranzactiile pe card sa fie plati, deci ne apropiem ca una din doua tranzactii sa fie plata, restul sunt retrageri de la bancomat deci progresam. Sunt convins ca penetrarea cardurilor in zona rurala este abia la inceput insa aceste carduri pe care APIA vireaza aceste fonduri europene reprezinta un cap de pod de la care poti porni. Exista aproximativ 1,5 milioane de astfel de carduri cu care pot fi facute plati. De ce sa scoata oamenii bani din bancomate, sa plateasca comisioane, ca sa mearga sa-si plateasca taxele?”, a mai spus seful Visa Romania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro