Seismologii avertizeaza ca exista un risc ridicat sa se inregistreze noi cutremure puternice in Italia in viitorul apropiat
Oamenii de stiinta avertizeaza ca zona centrala a Italiei risca sa se confrunte cu noi cutremure puternice in viitorul apropiat. Regiunea – in centrul Italiei, la nord de Roma – a fost afectata deja de 3 cutremure puternice in ultimele cateva saptamani, iar seismologii spun ca ele au fost provocate de modificari geologice ale caror efecte nu vor inceta, relateaza The Guardian.
„Avand in vedere ce am descoperit despre aceste 3 cutremure legate, exista o posibilitate reala ca se va inregistra un alt cutremur de proportii semnificative in regiune in viitorul apropiat”, a declarat Richard Walters, lector in stiinte ale Pamantului la Universitatea din Durham. „Intra in limitele posibilitatilor.”
Cutremurele sunt provocate atunci cand cantitati enorme de energie sunt eliberate ca urmare a unor miscari bruste a unor sectiuni de roca aflate sub presiuni intense.
In Europa occidentala, regiunea cu cel mai mare risc seismic este zona montana a peninsulei italiene, Apeninii. Are o istorie veche de cutremure, documentata inca din perioada Imperiului Roman.
Cercetatorii stiu acum ca regiunea este predispusa la cutremure pentru ca este intinsa, cu 3 mm pe an, pe directia nord-est / sud-vest. „In linii mari este circa a zecea parte din viteza cu care cresc unghiile”, arata Walters.
O parte din aceasta intindere geologica se datoreaza placilor tectonice pe care este asezata Italia si care de departeaza usor una de alta. In plus, se crede ca mantaua Pamantului impinge in zona de sub crusta terestra, contribuind la aceasta deplasare.
Aceasta deplasare a scoartei terestre in zona Italiei dupa ce acumulari de energie elastica, eliberata periodic prin cutremure.
„Din pacate, nu stim exact momentul in care asta se va intampla”, a adaugat Walters
Seria recenta de cutremure este una dintre cele mai dramatice inregistrate in Italia. Pe 24 august 2016, s-a produs un cutremur cu magnitudine 6,2 in apropierea de Amatrice, provocand moartea a peste 250 de persoane. A urmat un cutremur de 6,1 grade, care a lovit Visso pe 26 octombrie. O persoana a murit.
Patru zile mai tarziu, satul Arquata del Tronto a fost distrus de un cutremur cu magnitudine 6,6. Doua femei au murit in urma unor atacuri de cord suferite in timpul cutremurului.
Cele trei evenimente geologice sunt strans legate, spune Walters. „Un cutremur se produce atunci cand o falie aluneca, fapt ce elibereaza energie. Insa transfera stresul asupra unei falii invecinate. Acest efect poate declansa alte evenimente”.
Seismologii cred ca seismul din august de la Aquila a afectat doua falii invecinate, cunoscute cu numele de Laga si Vettore.
Cutremurele recente au rupt si mai mult din falia Vettore. Pana acum, doar partile superioare ale acestei falii par sa fi fost afectate, insa ar putea fi afectate si regiunile din adancime. „Deschide posibilitatea ca partile profunde ale faliei Vettore sa alunece si atunci am avea un alt cutremur mare”, spune Walters.
Seismologii nu au indentificat insa indicii la suprafata care sa arate unde si cand se va produce aceasta alunecare subterana. „Stim ca exista un risc real de producere a unui alt cutremur, insa nu putem spune exact cand va lovi, sau unde”, a adaugat specialistul.¬