Sari direct la conținut

Senatul a adoptat Codul de procedura fiscala

HotNews.ro

Senatul a adoptat, marti, in calitate de prima Camera sesizata, proiectul de lege privind Codul de procedura fiscala, potrivit Agerpres.Proiectul Codului de procedura fiscala, realizat de Guvern, va merge in Camera Deputatilor pentru votul final.

In timpul dezbaterilor din plenul Senatului, liberalul Marinica Dinca a sustinut ca, prin noul Cod de procedura fiscala, ‘ANAF va obtine un instrument din partea lui Victor Ponta si a majoritatii PSD prin care sa ingenuncheze toate firmele romanesti’.

‘Astazi avem in fata Codul de procedura fiscala, legea prin care se jupoaie fiecare roman in parte de catre Victor Ponta. Taxele se iau prin acest instrument, Codul de procedura fiscala. (…) Ati auzit in zona publica discutandu-se de faptul ca ANAF, in ultima perioada, a luat masuri abuzive. Ii permite acest Cod de procedura fiscala sa ia si mai bine aceste masuri abuzive’, a afirmat acesta.

Pe de alta parte insa, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a aparat noul Cod fiscal, afirmand ca acesta a fost elaborat ‘pentru economia Romaniei’.

‘Vreau doar sa transmit foarte clar ca acest Cod fiscal nu aduce niciun fel de taxa noua, nu creste niciun fel de taxa existenta din guvernarile anterioare. Este un Cod fiscal pentru romani si pentru economia din Romania’, a precizat acesta, dupa ce proiectul Codului de procedura fiscala a fost adoptat de Senat cu 67 de voturi pentru, 17 voturi impotriva si cinci abtineri.

De asemenea, in timpul dezbaterilor, senatorul UDMR Tanczos Barna a afirmat ca formatiunea pe care o reprezinta considera ‘gresita’ decizia Comisiei pentru buget de a asuma amendamentul senatorului Marius Bota privind eliminarea articolului 67 din proiectul de lege, care vizeaza dreptul altor persoane de a refuza furnizarea de informatii.

Prin urmare, senatorul UDMR a propus plenului Senatului eliminarea, prin vot in plen, a amendamentului formulat de catre Marius Bota si, ulterior, a formulat un nou text care stipuleaza ca ‘pot refuza sa furnizeze informatii cu privire la datele de care au luat cunostinta in exercitarea activitatii lor preotii, avocatii, notarii publici, consultantii fiscali, executorii judecatoresti, auditorii, expertii contabili, medicii si psihoterapeutii’.

Potrivit amendamentului oral formulat de catre Tanczos Barna, respectivele categorii sociale nu pot refuza furnizarea informatiilor cu privire la indeplinirea obligatiilor prevazute de legislatia fiscala ‘in sarcina lor’.

Acest amendament a fost adoptat in unanimitate de catre senatori insa, dupa exprimarea acestui vot, liberalul Vlad Popa a afirmat ca prevederea amintita reprezinta ‘varful icebergului’, reflectand modul de gandire al Guvernului.

‘Intr-adevar noi am votat si ati vazut ce unanimitate ati avut in sustinerea reparatiei celei mai mari greseli din acest Cod. Acesta este intr-adevar varful icebergului, dar reflecta ce? Optica, modul in care Guvernul Ponta si Ministerul Finantelor inteleg problema obtinerii de sume de bani de la populatie. Acesta este modul de gandire al acestei guvernari. Din pacate, speram noi la Camera se va respinge in totalitate aceasta modalitate de jecmanire a cetatenilor, dar semnalul este acesta – nu mai sunteti decat obligati sa raportati, dar sa si contribuiti direct la niste atributii evidente ale ministerului care sunt transferate la populatie. Nu e normal’, a spus Popa.

De asemenea, liberalul Marinica Dinca a sustinut ca proiectul Codului de procedura fiscala contine si alte ‘nereguli’, iar efectele acestora vor fi resimtite in momentul in care Codul va intra in vigoare.

‘Il felicit pe colegul meu Tanczos Barna ca a observat aceasta neregula. Din pacate, sunt mult mai multe si le veti vedea ca vor veni in cascada. Eu ma bucur ca am votat acest amendament, ca a existat o minima dezbatere si un singur exemplu, din pacate, a ceea ce inseamna marile probleme ale acestui Cod de procedura fiscala. Sunt lucruri foarte putin sesizabile, iar cand se vor pune in practica veti vedea efectele’, a spus senatorul PNL.

In replica, liderul grupului senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a tinut sa precizeze ca amintitul amendament a apartinut senatorului Marius Bota, si nu Guvernului Ponta.

‘Nu am sa repet greseala facuta ieri, sa nu se simta colegii mai tineri jigniti. Am vrut doar sa ii incurajez, mai ales pe domnul Dinca Marinica, care intotdeauna a fost febletea mea. Dar la domnul Popa exista experienta, exista de toate si de aceea nu pot sa trec cu vederea afirmatia pe care a facut-o, pentru ca este vorba despre un amendament, nu de proiectul Guvernului. Stiu ca va ganditi ca intotdeauna apar Guvernul, dar aici nu aveti dreptate. A fost un amendament al domnului coleg, nu Guvernul a venit cu ‘varful icebergului’, cum ati spus dvs.’, a afirmat Sarbu.

Raportul de admitere cu amendamente intocmit proiectului legislativ de catre Comisia pentru buget a fost adoptat de plenul Senatului cu 60 de voturi pentru, 21 de voturi impotriva si patru abtineri, legea avand caracter ordinar. Senatul a dezbatut si adoptat Codul de procedura fiscala in calitate de prima Camera sesizata.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro