Simptomele care nu sunt luate în seamă, dar ar putea ascunde o afecțiune gravă. Cancerul pulmonar ucide un român în fiecare oră
Un inamic tăcut, care trece neobservat până când este mult prea târziu. Așa poate fi caracterizat cancerul cu cea mai mare rată de mortalitate la nivel mondial și în România. 1,8 milioane de pacienți din toată lumea pierd anual lupta cu cancerul pulmonar. La nivel national, 20% din totalul deceselor cauzate de cancer apar la persoane diagnosticate cu cancer pulmonar. Simptomatologia nespecifică sau pre-existența altor afecțiuni sunt principalele cauze ale creșterii ratei de mortalitate în rândul acestei categorii de pacienți.
Cancerul pulmonar este dificil de diagnosticat din cauza simptomatologiei nespecificie sau a existenței altor afecțiuni. Amintim aici infecțiile respiratorii sau bolile de inimă. Din acest motiv, această boală este descoperită tardive, după ce s-a răspândit deja în corp, iar șansele de supraviețuire scad considerabil.
„În țara în care un român pierde în fiecare oră lupta cu cancerul pulmonar, trebuie să ne amintim zi de zi despre importanța prezențării la medic în cazul apariției unor simptome neobișnuite. Prevenția este cea mai de preț armă în lupta cu această maladie, iar diagnosticarea incipientă crește semnificativ șansele de recuperare în rândul pacienților oncologici. În cazul cancerului pulmonar, supraviețuirea la 1 an crește de la 15% dacă boala este diagnosticată în stadiu metastazat, la 80% în cazul în care diagnosticul se face la începutul bolii”, a explicat Cezar Irimia, Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, inițiatoare a campaniei de conștientizare „O nouă realitate. Același cancer”.
În contextul pandemic, situația a atins noi niveluri alarmante. Din cauza restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19, care au afectat activitatea în anumite unități medicale și au determinat un număr tot mai mare de persoane să amâne vizitele la medic.
Pacienții sunt descurajați să viziteze medicul de familie sau pe cel specialist de teamă să nu contracteze SARS-CoV-2 în spitale sau clinici. Controalele de rutină au fost și ele amânate. Totodată, din cauza întârzierii programărilor și a faptului că mare parte a resurselor umane și materiale au fost concentrate pe soluționarea pandemiei, o parte dintre pacienții care aveau deja un diagnostic de cancer au întrerupt tratamentul.
Simptomele care trebuie tratate ca un semnal de alarmă
Mai mult, anumite simptome ale cancerului pulmonar, pe lângă faptul că pot fi confundate cu cele ale altor afecțiuni, se suprapun celor specifice COVID-19.
Cele mai frecvente simptome ale cancerului pulmonar, care necesită prezentarea imediată la medic sunt:
- recurența infecțiilor respiratorii;
- epuizarea fără motiv;
- slăbitul brusc;
- persistența tusei fără motiv;
- intensitatea durerilor în piept;
- răgușeala;
- incidente de tuse cu sânge.
În cazul apariției acestor simptome, șansele diagnosticării precoce cresc odată cu efectuarea fără întârziere a investigațiilor necesare, precum radiografie, computer-tomografie, bronhoscopie sau testare moleculară.
Descoperit în stadiu incipient, cancerul pulmonar are șanse de încetinire a evoluției și chiar de vindecare, grație tratamentelor care au evoluat de-a lungul anilor. Dacă în anii ’70 vorbeam exclusiv despre intervenții chirurgicale și radioterapie, în prezent terapia țintită de ultimă generație și imunoterapia sunt cele mai inovative metode de tratare a cancerului.
„Este necesar să vorbim, de asemenea, despre factorii care pot crește riscul de apariție a cancerului pulmonar. Fumatul este principalul factor de risc. Statisticile ne arată că riscul de deces prin cancer pulmonar este de 15 ori mai mare la persoanele fumătoare, prin comparație cu cele care nu au fumat niciodată. Expunerea la azbest, agenți cancerigeni, radon, infecțiile și, nu în ultimul rând, istoricul familial sunt alți factori de risc în ceea ce privește apariția acestui tip de cancer. Totuși, trebuie să menționez că toate persoanele, indiferent că se regăsesc sau nu în unul dintre scenariile de mai sus, trebuie să meargă la controale periodice și să își facă setul anual de analize”, a explicat Cezar Irimia.
FABC (Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer), SNOMR (Societatea Națională de Oncologie Medicală din România), SRROM (Societatea Română de Radioterapie și Oncologie Medicală), SRR (Societatea Română de Radioterapie), SRP (Societatea Română de Pneumologie), SNMF (Societatea Națională de Medicina Familiei), cu sprijinul AstraZeneca, au inițiat campania de conștientizare „O nouă realitate. Același cancer”, pentru a încuraja prezentarea la medic pentru controale periodice și în cazul unor simptome specifice.
Articol susținut de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer