Sari direct la conținut

Situație dramatică în România. Cât de mare e, de fapt, criza fertilității la noi și ce se întâmplă în țările de lângă noi

Situație dramatică în România. Cât de mare e, de fapt, criza fertilității la noi și ce se întâmplă în țările de lângă noi
Infertillitatea afectează tot mai multe cupluri tinere. FOTO: Shutterstock

Anul 2021 a reprezentat un an de cotitură pentru natalitatea din țara noastră: s-au născut cei mai puțini copii din ultimul secol, respectiv sub 180.000 la nivel național. Nici anul 2022 nu a adus vești bune. Dimpotrivă. Cifrele arată că în perioada ianuarie – mai s-au născut aproape 65.000 de copii la nivel național, cu 20% mai puțin față de aceeași perioadă a anului 2021.

Declinul demografic fără precedent este confirmat de Institutul Național de Statistică (INS), potrivit căruia România se confruntă concomitent și cu un fenomen acut de îmbătrânire a populației, specific și țărilor vecine și celor din vestul Europei.

„România nu mai este țara unde să vrei să faci copii, pentru că statul nu te ajută cu nimic – nu avem creșe, nu avem grădinițe, nu avem facilități fiscale pentru familii. Practic, la noi există o scădere vertiginoasă a nașterilor în rândul femeilor din urban, cu un nivel de educație ridicat, care sunt și pacientele pentru procedurile de fertilizare in vitro. Pe de altă parte, populația rurală din România face copii neplanificat, fără a avea resursele necesare pentru a-i întreține. Deci sunt două mari probleme: lipsa susținerii cuplului după ce copilul împlinește doi ani și lipsa programelor de sprijin și educație sexuală în mediul rural. Ce este cert e că infertilitatea e o preocupare la nivel european, pentru că se întâmplă peste tot”, explică Ana Măiță, președintele Asociației Mame pentru Mame.

Citește integral pe Panorama.ro

INTERVIURILE HotNews.ro