Sari direct la conținut

SLS, cea mai mare rachetă existentă, și-a început drumul către rampa de lansare

HotNews.ro
Sistemul NASA SLS, misiunea Artemis, Foto: NASA
Sistemul NASA SLS, misiunea Artemis, Foto: NASA

​NASA duce cu un uriaș transportor, către rampa de lansare, cea mai mare rachetă din prezent, sistemul SLS care, ca primă misiune din programul Artemis, va trimite capsula Orion pe o traiectorie în jurul Lunii. Capsula Orion NU va avea echipaj la bord și ar trebui lansată în 29 august. Oamenii vor reveni pe Lună probabil în 2026.

Sistemul SLS (Space Launch System) a fost scos pentru a treia oară din hangar și este dus cu o platformă transportoare gigantică spre o rampă de lansare. Călătoria de 6 km ar trebui să dureze cam 12 ore.

După ce uriașa rachetă va ajunge pe rampa de lansare tehnicienii NASA vor avea mult de lucru, urmând să testeze funcționarea tuturor sistemelor și să facă ultimele reglaje și la turnul de lansare.

Racheta a fost scoasă din hangarul Vehicle Assembly Building și este dusă către rampa de lansare Launch Complex 39B de la Kennedy Space Center (Florida). Sistemul SLS a mai fost scos de două ori din hangar și dus la rampa de lansare: în aprilie și în iunie, pentru a fi făcute o serie de teste statice și s-au umplut și rezervoarele, dar de fiecare dată au apărut probleme.

NASA este foarte prudentă cu mega-racheta SLS ce are aproape 100 metri înălțime și 2,6 milioane kg greutate. Testele statice de realimentare făcute în aprilie au dezamăgit, racheta a fost dusă în hangar și, după runde de reparații și verificări, a fost readusă pe rampa de lansare LC-39B de la Centrul Spațial Kennedy din Florida, în iunie.

În aprilie au eșuat însă cele trei tentative de a umple rezervoarele cu mai mult de 3 milioane de litri de oxigen lichid și de hidrogen, din cauza mai multor probleme, inclusiv una legată de o conductă ce a dus la scurgeri de hidrogen. Este clar că tot ce ține de lansările spațiale este complicat și mii de lucruri trebuie să meargă simultan perfect.

Misiunea Artemis 1 va consta în trimiterea modulului Orion într-o călătorie în jurul Lunii, fără echipaj uman.

Artemis este programul care-și propune să readucă oameni pe Lună, pentru prima oară din 1972, iar de data aceasta printre cei care vor ajunge acolo se va număra și o femeie, dar și o persoană de culoare.

Primii oameni nu vor ajunge pe Lună mai repede de anul 2026.

Racheta SLS va permite trimiterea unor sarcini utile cuprinse între 27 și 46 de tone pe orbita lunară, în timp ce racheta Ariane 5 permite trimiterea de sarcini de 5 – 10 tone pe orbita joasă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro