Sari direct la conținut

SNR nu a solicitat inca avizul pentru extinderea la nivel national a proiectului prin care romanii vor putea receptiona gratuit pana la 14 programe de televiziune digitala in format Standard Definition (SD)

HotNews.ro
Antena Yagi, Foto: Electromag.eu
Antena Yagi, Foto: Electromag.eu

De la data publicarii in Monitorul Oficial nr. 400 din 3.07.2013 a Strategiei privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra si pana in prezent, Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) nu a solicitat Autoritatii avizul pentru extinderea la nivel national a proiectului-pilot de televiziune digitala terestra, au declarat pentru HotNews.ro oficialii Autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM). Televiziunea digitala terestra reprezinta posibilitatea receptionarii semnalului de televiziune digitala din eter, cu o antena de receptie, de exemplu de tip Yagi, si a unui televizor cu tunner DVB-T incorporat sau un set-top box DVB-T.

In anumite zone din Bucuresti si Sibiu, se poate acum receptiona gratuit televiziune digitala, din eter, printr-o antena, de exemplu de tip Yagi (preturi de la 60 lei). Iti mai trebuie un televizor cu tunner DVB-T incorporat sau un set-top box DVB-T. Aceasta este televiziunea digitala terestra si posturile TV, unele in format HD, pot fi receptionate acum gratuit in Bucuresti datorita unor proiecte pilot demarate de cativa ani de SNR (Radiocom) si de Pro TV.

Citeste si:Ce este si cum poate fi receptionata televiziunea digitala terestra: Pana la 14 programe TV in format Standard Definition (SD) vor fi receptionate gratuit pana pe 17 iunie 2015 – spune SNR

Conform Strategiei nationale privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra, aprobata prin Hotarare de Guvern si publicata pe 3 iulie 2013 in Monitorul Oficial, Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) „poate implementa un proiect de extindere, la nivel national, a experimentului existent de televiziune digitala in standard DVB-T (Digital Video Broadcasting – Terrestrial)”. In document se mentioneaza ca SNR poate face acest lucru pentru realizarea obiectivului strategic:

  • „Diminuarea efectelor negative ale tranzitiei de la furnizarea de servicii de televiziune in sistem analogic la furnizarea de servicii de televiziune in sistem digital, avand in vedere necesitatea asigurarii continuitatii serviciilor publice de televiziune si in acelasi timp pastrarea unei competitivitati loiale pe piata”.

In Hotararea de Guvern cu strategia de tranzitie DVB-T se mai spune ca pentru extinderea proiect pilot DVB-T existent, SNR poate beneficia de un acord din partea ANCOM. In limitele tehnice permise de planurile de frecvente analogice/digitale astfel de avize mai pot primi si alti operatori care ar vrea sa dezvolte proiecte DVB-T.

  • „3.1.6. In vederea indeplinirii conditiilor prevazute la punctul 3.1.5, operatorul poate beneficia, in conditiile art.591 din Legea audiovizualului nr.504/2002 cu modificarile si completarile ulterioare, de un acord din partea ANCOM pentru extinderea proiectului pilot actual de televiziune digitala terestra, in conditiile articolului 3.1.5., pana la data prevazuta pentru incetarea totala a transmisiilor analogice, respectiv 17 iunie 2015. De acelasi tip de acord pot beneficia, in aceleasi conditii transparente, concurentiale si nediscriminatorii si alti operatori in limitele tehnice permise de planurile de frecvente analogice/digitale„.

Chiar daca pana acum SNR nu a solicitat inca un aviz pentru extinderea proiectului pilot DVB-T existent, planurile companiei de stat sunt clare:

Multiplexul de tranzitie este gandit sa poata transmite un numar de pana la 14 programe SD sau 2 programe HD si 6-7 programe SD. Obligatoriu se vor transmite programele TVR 1 si TVR 2. CNA (n.a Consiliul National al Audiovizualului) va decide restul programelor in functie de solicitarile producatorilor de programe. Pentru acest multiplex de tranzitie, receptia va fi gratuita. Oricum programele TVR 1 si TVR 2 vor fi transmise gratuit si dupa oprirea completa a transmisiunilor analogice”, conform informatiilor oferite HotNews.ro de catre oficialii SNR (Radiocom).

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro