Sari direct la conținut

Sonda marțiană NASA InSight, care a măsurat 1.300 de cutremure, se apropie de sfârșitul misiunii

HotNews.ro
NASA InSight, Foto: NASA
NASA InSight, Foto: NASA

​InSight, sonda robotică ce a aterizat pe Marte în noiembrie 2018, a măsurat peste 1.300 de cutremure pe Marte și misiunea sa este foarte aproape de sfârșit fiindcă, spre finalul verii, este de așteptat ca panourile solare să fie complet acoperite de praf marțian.

Sonda a aterizat cu succes acum mai bine de trei ani în regiunea Elysium Planitia a Planetei Roșii. A stat pe loc, dar a măsurat cu acuratețe ce se întâmplă în subsolul marțian, o planetă ce nu are sistem de plăci tectonice. Spre deosebire de rovere, InSight este o sondă de aterizare care nu s-a plimbat, dar a făcut măsurători și fotografii.

A măsurat 1.300 de cutremure marțiene, „marsquakes”, cum li se spune în engleză, iar cel mai puternic dintre ele, de 5.0 grade magnitudine, a fost înregistrat cu două săptămâni în urmă.

Cei care au gândit misiunea care a costat aproape 850 milioane dolari spun că sunt încântați de ce a realizat sonda InSight. De câteva decenii NASA încearcă să obțină informații despre ce se întâmplă în subsolul marțian și InSight este prima misiune care izbutește să culeagă multe informații.

Inițial, misiunea a fost gândită pentru doi ani, dar a mai fost prelungită cu alți doi, după ce s-a văzut că rezultatele trimise sunt valoroase. Acum însă, la trei ani și jumătate după ce instrumentele sondei au tot măsurat „agitația” din subsolul marțian, misiunea se apropie de final, deoarece panourile solare au fost acoperite de praf marțian și generează de 10 ori mai puțină energie față de momentul de început.

Cel mai performant instrument al sondei, seismometrul ultrasensibil, va fi ținut în funcțiune până în iulie și comunicațiile cu Terra ar putea înceta în august.

Surse: New York Times, space.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro