Sorina Pintea, după ce 3 oameni au murit la spitalul Marius Nasta, aflat în subordinea Ministerului Sănătății: Nu putem da vina pe bacterie că a ucis pacienții, nici vorbă
Ministrul Sănătății consideră că nu se poata da vina pe acinetobacter pentru moartea celor 3 pacienți de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Sorina Pintea afirmând, joi, că cei 3 pacienți aveau multiple afecțiuni și prognostic rezervat încă de la internare. „Să nu uităm că în acel spital vin foarte multe cazuri din țară, cazuri terminale, deci nu putem da vină pe bacterie că a ucis acești pacienți, nici vorbă”, susține Sorina Pintea. Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” se află în subordinea Ministerului Sănătății.
„La ‘Nasta’ a fost focar. Există infecții asociate, nu numai în România, ci în toată lumea aceasta, important este să le raportăm, să minimizăm efectul acestora, să prevenim. Acești pacienți care au decedat la <> erau cu multiple co-morbidități, cu prognostic rezervat încă de la internare. Să nu uităm că în acel spital vin foarte multe cazuri din țară, cazuri terminale, deci nu putem da vină pe bacterie că a ucis acești pacienți, nici vorbă. Erau pacienți tarați, cu prognostic rezervat din start”, a afirmat joi, la Cluj, Sorina Pintea, citată de Mediafax.
Ministrul Sănătății a adăugat că pacientul care a venit de la Spitalul ‘Matei Balș’ nu a infectat alți pacienți, deoarece avea o tulpină diferită de a celorlalți. „Ministerul Sănătății știa că la ‘Marius Nasta’ este nevoie de reparații capitale. S-au făcut renovări sporadice. Trebuie să separăm partea de pneumologie, de partea de tuberculoză. Eu aș opina că trebuie un spital nou și separat”, a subliniat Sorina Pintea.
Sorina Pintea mai spune că infecții asociate există nu numai în România, ci în toată lumea, important fiind ca acestea să fie raportate, să fie minimizate efectele și să fie prevenite.
Ministrul Sănătății mai spune că a fost de acord cu luarea unei decizii radicale, și anume de închidere a blocului operator de la „Marius Nasta”, aceasta fiind una absolut normală când situația o cere.
„Până la urmă trebuie să facem odată ordine în sistem, să facem ce trebuie. Avem reguli, să le aplicăm”, mai spune Sorina Pintea.
Întrebată dacă ancheta de la Institutul „Marius Nasta” și raportarea către DSP București s-a făcut târziu, ministrul Sănătății a afirmat că ancheta epidemiologică încă nu este finalizată: „Posibil să fi fost 18 decese la ‘Marius Nasta’, nu neapărat din cauza infecțiilor, doar a acelei bacterii, s-ar fi putut să fie și alte infecții. Ancheta epidemiologică va merge în urmă, să vadă ce s-a întâmplat. Au fost raportate infecții și în ianuarie, dar peste un anumit număr este focar. Până la urmă vom ști ce s-a întâmplat”, a precizat Sorina Pintea.
- Declarație controversată a unui medic de la „Marius Nasta”: „A venit ca să moară la noi și ca să ne poată arăta cu degetul”
Cei trei pacienți de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București care au murit la acest spital în ultima săptămână „n-au murit de acinetobacter neapărat”, a susținut miercuri, într-o conferință de presă, și șeful Secției de Chirurgie Toracică a spitalului, profesorul Ioan Cordoș. Medicul a adăugat, referitor la unul dintre pacienții decedați, că „El a venit aici ca să moară la noi și ca să ne poată arăta cu degetul pentru acest acinetobacter pe care l-au adus ei. Acest acinetobacter, nimeni nu a spus până acum, a fost trimis de la Balș, cu un pacient infectat – la noi a venit cu insuficiență respiratorie să fie tratat.”
Declarația lui Ioan Cordoș a venit după ce conducerea spitalului a recunoscut prezența infecției cu acinetobacter, a admis că pacienții decedați erau infectați și a decis închiderea secției de Anestezie Terapie Intensivă și a blocului operator, din cauza infecției cu acinetobacter.
Declarația integrală făcută ieri de medicul Ioan Cordoș, șeful Secției de Chirurgie Toracică a Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București: „Se discută doar despre supra-infecția acinetobacter și nu se discută și despre boala de fond a acestor pacienți. Un pacient care are accident vascular cerebral, dacă va muri, va muri din cauza accidentului vascular cerebral care merge prost. Ceilalți pacienți au fost cu limfom, cu fibroză tumorală, la care trebuie doar un bobârnac ca să decedeze. Deci astea sunt bolile, ei n-au murit de acinetobacter neapărat, pentru că populația asta o să înțeleagă – că aici este acinetobacterul care umblă prin copaci și sare în cârca pacienților. Nu, la noi vin pacienți foarte gravi. Iar acest acinetobacter, nimeni nu a spus până acum, a fost trimis de la Balș, cu un pacient infectat – la noi a venit cu insuficiență respiratorie să fie tratat, pentru că la noi este cel mai bun centru de tratament pentru insuficiență respiratorie. Asta n-a înțeles lumea. Lumea a înțeles că este acinetobacter. Ce acinetobacter, fraților? Știți ce este ăla? Să explicăm că pacienții vin cu boli grave, peste care… De ce nu punem punctul pe Y? Deci el a venit aici ca să moară la noi și ca să ne poată arăta cu degetul pentru acest acinetobacter pe care l-au adus ei.”
Trei pacienți ai Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală au murit în ultimele zile, infecția cu acinetobacter fiind confirmată la toate cele trei victime.
Alți doi pacienți ai spitalului, infectați cu acinetobacter, sunt în stare gravă, a anunțat joi managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler.